• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • De realiteit van een stage: Zo word je een geweldige baas - Deel 3

De realiteit van een stage: Zo word je een geweldige baas - Deel 3

Door Hannah Rafter

bezig met laden...

Scroll down to read more
Fashion

Een van de meest verwaarloosde en ingewikkelde gebieden van modestages is het effectief steunen en aansturen van stagiaires. Alle bedrijven die ik sprak die stagiairs aannemen zeggen dat stagiairs een waardevol onderdeel van het bedrijf vormen, en in ruil daarvoor belangrijke werkervaring opdoen. In het laatste deel van de ‘Realiteit van een stage’ serie, kijk ik naar hoe modebedrijven stagiairs een geweldige ervaring kunnen bieden en in ruil daarvoor een sterke teamplayer krijgen.

Eerder erkenden we al hoe belangrijk het is voor een stagiair om realistische verwachtingen te hebben over zijn rol binnen een bedrijf, maar het omgekeerde geldt ook. Stagiairs hebben recht op een duidelijk beeld van hun functie, wat er van hen verwacht wordt en hoe zij gesteund zullen worden. De werkgever die een stageplek van te voren duidelijk vormgeeft, zal ongetwijfeld meer profiteren van zijn stagiairs, waarbij de investering mogelijk leidt tot werving van een voltijd werknemer. Een van mijn voormalige bazen in New York zei toen ik begon: “We zullen je niet als stagiair behandelen, maar als onze volgende collega, we zullen je trainen om goed genoeg te zijn om hier te werken.” Deze wijze woorden zijn mij altijd bijgebleven, vooral bij het inwerken van nieuwe stagiairs, en ik doe nu extra moeite om mijn verwachtingen van hen duidelijk te communiceren en hun verwachtingen van de stage hierop af te stemmen.

De onderstaande suggesties zullen waardevol zijn voor diegenen die op het punt staan stagiairs aan te nemen, stagiairs al in dienst hebben, of van plan zijn ze in de toekomst aan te nemen. Ze zullen iedereen van een nuttige ervaring verzekeren - dus wees een geweldige baas en blijf lezen.

1. Geef feedback op het sollicitatiegesprek

Als je iemand op gesprek hebt laten komen, maar niet aangenomen, geef dan wel feedback. Vooral als je het aan het einde van het gesprek hebt beloofd. Natuurlijk, je hebt het erg druk, maar veel stagiairs moeten grote afstanden afleggen tegen geringe kosten om naar een gesprek te komen. Moeten ze jou vervolgens achterna zitten voor de beloofde feedback? Ze zijn benieuwd naar jouw advies, dus probeer het gewillig en eerlijk te geven.

2. Stel een programma samen

De beste stages hebben een goed doordacht programma voor de stagiair. Als het administratief werk en het dagelijks lunch halen betreft, wees hier dan eerlijk over. Als de desbetreffende persoon veel tijd met je zal doorbrengen, dan loont het de moeite om doelstellingen voor de stagiair op te stellen, van te voren te bepalen wie hij zal ontmoeten en welke activiteiten hij zal verrichten. Zal hij in verschillende afdelingen werken, of is de functie zeer specifiek en tijdgebonden? Heb je projecten voor de stagiairs die zowel voor hen als voor jou nuttig zullen zijn? Wat zijn de trainingsgelegenheden?

3. Wie stuurt de stagiairs aan?

Dit is cruciaal. Het succes van een stagiair hangt grotendeels af van zijn manager en mentor. Stagiairs kunnen veel bereiken als er haalbare doelstellingen worden gesteld, ze gesteund worden en voelen dat ze bij het team horen. Het bedrijf moet zich erop richtten iemand te vinden die het leuk vindt om met jonge mensen te werken, geduldig is en goed kan organiseren, coachen en aanmoedigen. Ik weet dat we op zoek zijn naar initiatief, maar stagiairs hebben niet alle antwoorden (zelfs als ze dat zelf wel denken) - ze hebben hulp nodig!

4. Geef hem een eigen project

Een stagiair kan veel taken uitvoeren, maar hoeveel projecten lopen er waarvan je zou willen dat ze sneller ontwikkeld of afgerond zouden worden? Of hoeveel initiatieven hoopt je bedrijf te starten die door jonge, intelligente mensen of teams zouden kunnen worden uitgevoerd? Door hen kleine projecten uit te laten voeren, die in kleinere taken verdeeld kunnen worden met regelmatige evaluaties, kunnen ze sneller leren, terwijl ze een doel hebben en zich deelgenoot voelen van het team. Dat gezegd hebbende, geef ze niet te veel werk en probeer je zorgen en frustraties niet op hen te bot te vieren!

5. Ga regelmatig een-op-een koffiedrinken

Je stagiair zal ongetwijfeld dagelijks contact hebben met zijn mentor of lijnmanager, maar een-op-een tijd is van ontelbare waarde. Door regelmatig informeel bij te praten, bijvoorbeeld een gesprek van 30 minuten een keer per week, zullen ze zich eerder blootgeven en leer je ze beter kennen. Je kunt hun vragen beantwoorden terwijl je een duidelijker beeld vormt van wat ze wel en niet leuk vinden aan de stage. De meest voorkomende klacht van stagiairs is het gevoel dat ze voor lief worden genomen. Door met elkaar in gesprek te blijven krijgt de stagiair het gevoel dat hij erbij hoort en gehoord wordt.

6. Doelstellingen en feedback

Zelf heb ik stage gelopen bij bedrijven waar ik geen idee had van wat hun doelstellingen voor mij waren. Werk was slechts een reeks taken die moesten worden uitgevoerd. Door meetbare doelstellingen te stellen kun je meten hoe goed je stagiair het doet en hoe zijn vaardigheden ontwikkelen, terwijl je zijn sterke en zwakke kanten ontdekt. Dit is van belang voor jezelf en voor je stagiair; hij moet leren waar hij goed in is en hoe hij met deadlines moet werken. Dit biedt ook de kans feedback te geven, zorgen te uiten over zijn werk en vervelende situaties te voorkomen. Het einde van de week biedt de uitgelezen kans om verbeterpunten of goed werk te bespreken.

7. Deel het totaalplaatje

Biedt de stagiair, indien passend, toegang tot informatie over het bedrijf die niet algemeen beschikbaar is. Dit is zijn enige kans om meer te weten te komen over het reilen en zeilen van een modebedrijf. Een goede stagiair zal nieuwsgierig zijn en enorm profiteren van wat hij allemaal kan leren over de operationele kant van een bedrijf. Door het totaalplaatje en de grote doelstellingen van een organisatie te delen, zal hij kunnen zien waar hij deel van uitmaakt en naartoe werkt.

8. Moedig stagiairs aan vragen te stellen

Het is belangrijk dat een stagiair vragen stelt, dus moedig dit aan! Als zijn mentor of manager moet je hem laten weten hoe belangrijk het is vragen te stellen. Het zou je leven moeten vergemakkelijken en helpen te herkennen wanneer een situatie beter moet worden uitgelegd of meer training vereist wordt. Het zal jullie veel tijd besparen als vragen gesteld en beantwoord worden!

9. Help stagiairs leren

Op universiteiten krijgen studenten te horen dat ze tijdens hun stage zoveel mogelijk trainingen moeten aflopen. Dus stel jezelf deze vraag: is er een cursus waar je stagiair ook van kan profiteren? Is er een bijeenkomst die hij mag bijwonen? Een bezoek aan een klant? Moedig iedere kans die hij heeft om ervaring op te doen in een andere afdeling aan. Zulke ervaringen kunnen erg nuttig zijn als ze op zoek gaan naar hun eerste functie in de branche.

Geniet van ze!

Het hebben van geweldige stagiairs op kantoor kan heel fijn zijn en moet ook fijn zijn! Werken in de mode brengt vaak veel stress met zich mee, en geloof me, de stagiairs voelen die stress en druk ook. Dus ontspan een beetje, gun ze wat plezier, organiseer snoepdagen met hen en laat zien dat je een mens bent!

En tenslotte…De meeste stagiairs willen goed werk verrichten en indruk maken. Ze zijn enorm waardevol voor de branche, en daarom ben ik zo’n voorstander van ze. Ze zijn de volgende generatie die werkzaam zullen zijn binnen de modebranche, dus probeer naar ze te luisteren, geef hen het woord en behandel ze zoals jij behandeld had willen worden toen jij begon - oh, en als je echt een geweldige baas wilt zijn, betaal ze dan.

Veel plezier met de stages en succes in de toekomst!

Geschreven door gastredacteur Hannah Rafter, oprichter en hoofdredacteur van The Intern 247, een website over het geven van echte inzichten in de wereld van mode. @theintern247 theintern247.com

Fotos: Screenshots van The Devil Wear Prada, Movieclips, Youtube - Met dank aan 20th Century Fox

realiteit van een stage