De Do’s and Don’ts wanneer je werkt tijdens Fashion Week

Verschillende keren heb ik het geluk gehad voor verschillende ontwerpers te werken tijdens Fashion Week in Londen en New York. Glamoureus of niet? Dat kan het zeker zijn, maar het kan ook uitputtend en vaak zenuwslopend zijn! Buitenstaanders zien een week gevuld met stijlvolle catwalks, celebrities op de eerste rij, perfect geklede vrouwen en fantastische Instagram feeds.

Er bestaat geen twijfel over het feit dat het een belangrijke periode is op de mode kalender voor elke mode stad: een week waar redacteuren van bekende tijdschriften ideeën opdoen, waar bloggers bekend worden, waar stylisten geïnspireerd raken en waar straatfotografen hun geld verdienen. Wat niet zo graag wordt vastgelegd is wat zich afspeelt achter de schermen. Wie zijn de mensen die ervoor zorgen dat alles gestroomlijnd loopt? Wie zijn de mensen die hun hoofd boven water houden zodat de visie van de ontwerper zo goed mogelijk tot zijn recht komt? Het antwoord is een hele hoop hardwerkende getalenteerde mensen, of dat nou show regisseurs zijn, modellen, haar, make-up, casting, decor, PR-mensen en natuurlijk de stagiaires.

De Do’s and Don’ts wanneer je werkt tijdens Fashion Week

Het is een belangrijke week ongeacht de stad of de ontwerper. Of je een onderdeel bent van de modewereld of niet - je weet dat het aan de gang is. Fashion week neemt de kranten, social media en de straat over en zal uiteindelijk invloed hebben op wat je draagt. Om er een onderdeel van uit te maken is opwindend - en de droom van iedere vrouw of man geobsedeerd door mode.

Dus als je het geluk hebt om stage te lopen/ vrijwilligerswerk te doen tijdens fashion week zorg dat je er het meeste van maakt. Dus let op als je niet alleen het wil overleven maar ook overwinnen.

Zit je er klaar voor?

DO: DOE wat er van je wordt verwacht

Ik heb al eens verteld op FashionUnited over de verwachtingen van stagiaires die werken in de mode industrie. Fashion week is niet anders. Alleen omdat het zo voorbij vliegt, betekent niet dat je niet precies moet weten wat men van je verwacht. In de mode werken bestaat niet uit op de eerste rij zitten naast de crème de la crème van de modewereld, je gaat niet naar elke after party en je maakt geen selfie met elke moderedacteur. Wat je echter wel zult doen is helemaal gekleed gaan in zwart, met je haar opgestoken, met een stroompje zweet dat van je voorhoofd afloopt en een slaaptekort opbouwen. Het is een vijfdaagse achtbaan waar je niet uit kunt totdat het laatste model van de catwalk afstapt bij de laatste show. Je zult als een kip zonder kop rondrennen om te proberen deze minuten de beste vijftien minuten van de ontwerper zijn leven te maken. Ga naar Fashion week met een open blik en een paar comfortabele ballerina’s.

De Do’s and Don’ts wanneer je werkt tijdens Fashion Week

DON’T: Kleed je NIET voor de catwalk

Kleed je voor backstage. Fashion week is een oorlog en van top tot teen zwart is je pantser. Ik heb zoveel stagiaires gewaarschuwd zien worden over hun kledingkeuze als ze die dag aankomen. Werken tijdens fashion week is niet de tijd om ontdekt te worden, het is de tijd om hard te werken en om indruk te maken op je baas. Je kan nog steeds laten zien wie je bent - perk het wat in en wees PRAKTISCH. Dus steek je haar op en trek een paar sneakers aan, houd de hakken in je tas. Wat ik droeg: een zwarte blazer, een wit T-shirt, zwarte jeans en Stan Smiths.

DO: WEES voorbereid

Het is essentieel dat je een voorraad hebt aan snacks en benodigdheden om de dag door te komen. Ik stel voor - noten, fruit, proteïne repen en twee flessen water. Ook al zijn de meeste backstage gedeelten bezaaid met tussendoortjes, je weet nooit wanneer het lunch- of dinertijd is. Omdat je op andere uren werkt is je systeem in de war dus zorg dat je voorbereid bent. Je wilt niet omvallen van de honger.

De Do’s and Don’ts wanneer je werkt tijdens Fashion Week

Wees NIET onprofessioneel

Omdat het fashion week is, betekent het niet dat kantooretiquette uit het raam mag. Je zult waarschijnlijk meer in de gaten gehouden worden op fashion week dan in het kantoor. Je vertegenwoordigd jouw bedrijf/merk dus professionaliteit is de sleutel tot succes. Je moet jezelf weghalen bij alle chaos en opwinding en je focussen op wat je taak is. Iemand vragen om een selfie te maken is onacceptabel en extreem onprofessioneel.

DO: DENK snel

Dit is moeilijk. Normaal tijdens fashion week geeft je baas alle stagiaires een specifieke rol. Dat is jóuw rol. Vind je jezelf in een lastige situatie, moet je snel denken en initiatief nemen. Ik heb verschillende paniek momenten gehad waar ik dacht dat ik ontslagen zou worden maar je moet je instinct vertrouwen en de beslissing van je baas vertrouwen om deze taak aan jou toe te vertrouwen. Niemand is er om je te helpen dus je moet zelf uitvinden wat je het beste kan doen in deze situatie.

De Do’s and Don’ts wanneer je werkt tijdens Fashion Week

DON’T:Deel NIET TE VEEL

We gaan allemaal op in het delen van onze levens op social media en als je een stagiaire bent, kan die stage je hele leven zijn. Tijdens fashion week moet je het werk respecteren en niet overactief zijn op social media. Maak al je accounts privé en weet wanneer het de goede tijd is om je camera tevoorschijn te halen.

DO: Luister aandachtig

Alle informatie is van belang - er is niks dat je niet hoeft te weten. Informatie tijdens een stressvolle situatie kan je redder zijn. Je denkt misschien dat iets niet belangrijk is of relevant, maar wanneer je opgaat in een moment van stress, realiseer je dat je weet waar het dichtstbijzijnde toilet is en waar je een telefoon kunt opladen. Dus wanneer iemand je iets uitlegt, luister dan.

De Do’s and Don’ts wanneer je werkt tijdens Fashion Week

DO:Schrijf alles op.

Een van de dingen die gevraagd worden aan een stagiaire aan het einde van elke show is wie ze hebben gezien of geholpen hebben. Dit is essentieel en bovendien een goede manier om je manager te laten zien dat je hebt opgelet en weet wie wie is. De ontwerper vind het altijd fijn om te weten wanneer de show over is wie er aanwezig was. Top tip: houd een notitie tabblad open op je telefoon of houd het simpel met pen en papier waar je het op kunt schrijven en mee kunt dragen in je broekzak.

De Do’s and Don’ts wanneer je werkt tijdens Fashion Week

DO:Netwerk

Als je verantwoordelijk bent in het begeleiden van celebrities of modemensen of als je simpelweg moet zorgen voor alle gasten, wees niet verlegen. Vraag hoe hun dag gaat, naar welke shows ze zijn geweest. Dit is de tijd om mensen te leren kennen waar je al weken research naar doet. Wees niet bang om een gesprek aan te knopen - wees alleen zeker dat het de juiste plaats en tijd daarvoor is.

Wat moet er in je fashion week tas zitten?

  • Noten en snacks
  • Oplader van je telefoon
  • Pen/s
  • Notitieboek
  • Water
  • Hydraterende spray
  • Koptelefoon
  • Kauwgom
  • zakdoekjes
  • Andere schoenen

Dus hier zijn een paar van mijn Do’s en Dont’s voor fashion week. Onthoud om even een moment te nemen om ervan te genieten. Het is een once in a lifetime kans en het is voorbij voordat je er erg in hebt.

Succes.

Geschreven door gastredacteur Hannah Rafter, oprichter en hoofdredacteur van The Intern 247, een website over het geven van echte inzichten in de wereld van mode. @theintern247 theintern247.com

Illustratie: Studio Iva (IGM: studio_iva)

Foto's: Inge Beekmans for FashionUnited