• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Chris Janssens: ”We hebben geen seizoenen meer”

Chris Janssens: ”We hebben geen seizoenen meer”

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

“Als kind vond ik het geweldig om in mijn vrije tijd kleding te maken en mijn poppen hiermee aan te kleden. Later stapte ik van poppenkleding over op kleding voor mezelf,” vertelt de ontwerpster aan FashionUnited. Gisteren presenteerde Chris Janssens in haar winkel in Antwerpen haar comeback collectie ´All Because of Love´. Het gaat om een bijzondere collectie die niet gebonden is aan één seizoen, maar juist het hele jaar door gedragen kan worden. “De seizoenen vloeien tegenwoordig zo in elkaar over. Je zou zelfs kunnen stellen dat we geen verschillende seizoenen meer hebben,” beweert de ontwerpster.

‘All Because of Love:’ de eerste niet-seizoensgebonden collectie

Janssens, die na de middelbare school de opleiding mode en kleding volgde aan de technische school Sint Godelieve in Antwerpen, begon haar carrière als modeontwerpster in 1994. In dat jaar bracht ze haar eerste eigen collectie uit. “De collectie die ik toen had ontworpen bestond uit verschillende wollen truien met tekeningen erop,” zegt Janssens hierover. In tegenstelling tot de eerste collectie, bevat de nieuwste collectie van de Antwerpse juist geen gebreide truien. Voor ‘All Because of Love’ ontwierp Janssens jurken, rokken en tops die het hele jaar door gedragen kunnen worden. Hoe dat mogelijk is? “Ik maak vooral gebruik van viscose en polyster, twee materialen die geschikt zijn voor alle weersomstandigheden,” verklapt ze. De enige items uit de collectie die wel seizoensgebonden zijn, zijn de jassen.

De gedachte achter deze collectie is anders dan bij de eerdere collecties die Janssens ontwierp. “Maar nog steeds is mijn werk altijd vrouwelijk, klassiek en multifunctioneel,” aldus Janssens. Daarnaast beschouwt ze kleur als een belangrijk onderdeel van haar collectie. In deze collectie staan twee thema´s centraal: blauw-groen en blauw-oranje-paars. De stukken die vandaag worden gepresenteerd moeten de basis gaan vormen van een collectie die in de toekomst steeds verder zal worden aangevuld met nieuwe items. Janssens legt uit: “Ik streef ernaar om de collectie elke twee maanden uit te breiden. Als ik merk dat een bepaald kledingstuk erg goed verkoopt, kan ik dit stuk bijvoorbeeld in een iets aangepaste vorm of in een andere kleur laten produceren.” Op die manier gaat Janssens wel mee met de mode, maar hoeft ze geen volledig nieuwe ontwerpen te maken.

Janssens kan zich weer richten op ontwerpen

‘All Because of Love’ is de eerste collectie die Janssens uitbrengt na een pauze van twee jaar. De ontwerpster runde een aantal jaar geleden vijf kledingwinkels, waardoor het haar niet lukte ook nog een eigen collectie uit te brengen. “Als je vijf winkels hebt, betekent dat hard werken. Ik kreeg steeds meer het gevoel dat het allemaal te veel was,” zegt Janssens, die het aantal winkels inmiddels heeft teruggebracht tot een. In mei vorig jaar begon de ontwerpster aan haar nieuwste collectie, mede dankzij de veranderde markt: “Voorheen haalde ik, in verband met de kosten, de meeste stoffen uit China. Nu is het voor mij mogelijk om mijn materialen in België te kopen en mijn ontwerpen hier ook te laten produceren.” Janssens verwacht dat de collectie zal aanslaan. Tijdens het ontwerpen bleef de ontwerpster zich altijd afvragen wat ze zelf miste in haar kledingkast. Daarnaast noemt ze het hebben van een eigen winkel als een pluspunt: “Omdat ik zelf in de winkel sta, kan ik goed luisteren naar de wensen van klanten om hier op in te spelen.” De ontwerpster lijkt na haar korte afwezigheid vastberaden om zich eindelijk weer te focussen op dat waar ze zo van houdt: tijdloze kleding maken.

De ‘All Because of Love’ collectie bevat onder andere T-shirts, jurken en rokken. Prijzen variëren van 89 euro voor een T-shirt tot 269 euro voor een jas. De collectie is verkrijgbaar in de winkel van Janssens in Antwerpen.

all because of love
Chris Janssens