• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Chanel beschuldigd van plagiaat

Chanel beschuldigd van plagiaat

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Het Franse modehuis Chanel heeft zich niet populair gemaakt bij de Schotse ontwerpster Mati Ventrillon. Ze beschuldigt het merk van het kopiëren van haar gebreide Fair Isle-ontwerpen. Chanel showde vorige week de Metier d’Art-collectie in Rome.

Op het Instagram-account van Ventrillon staan foto’s van haar ontwerpen die vergeleken worden met de ontwerpen van Chanel. ‘Goedkeuring of plagiaat?’ staat erbij.

Volgens Ventrillon kwamen mensen van Chanel bij haar langs om inspiratie op te doen voor de nieuwe Chanel-collectie, maar ze had nooit gedacht dat het modehuis de ontwerpen letterlijk zou kopiëren.

Hoewel de meeste modeontwerpen onder auteursrechten vallen, maakt Ventrillon zich vooral zorgen over wat dat betekent voor de huidige stand van de mode-industrie zelf. In een artikel op Fashionista.com bespreekt ze hoe de business van Fair Isle-breiwerk wordt ondergewaardeerd, en dat het traditionele vakmanschap langzaam aan het verdwijnen is. Ventrillon heeft juist een klein businessmodel dat zich focust op de voortzetting van het ondersteunen van deze ambachtslieden.

“Vaak vinden vakmannen het lastig om een prijs te geven aan hun werk. Als je dit soort werk goedkoper verkoopt, dan daalt de waarde van het bedrijf en de ambacht,” zegt de ontwerpster op Facebook.

Chanel heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Chanel
Mati Ventrillon