Belgische regering versoepelt nachtwerk e-commerce

De Belgische regering heeft onlangs beslist dat e-commercebedrijven voortaan nachtwerk kunnen invoeren, zonder dat daar goedkeuring van de vakbonden voor nodig is. Dat schrijft De Tijd.

E-commercebedrijven kunnen hierdoor voortaan altijd ‘s nachts werken en hoeven hun banen niet langer aan het buitenland uit te besteden. Tot nog toe bepaalde de Belgische wetgeving dat bedrijven voor het logistieke werk dat na 20:00 uur werd uitgevoerd, goedkeuring nodig hadden van verschillende vakbonden. Deze eisten een extra toeslag voor de betreffende werknemers, waardoor veel Belgische retailers de distributie van hun producten naar het buitenland verplaatsten.

Door de strenge Belgische regelgeving zorgen Nederlandse e-commercebedrijven als Bol.com en Coolblue voor concurrentie. Door een soepelere regeling daar kunnen zij sneller leveren aan consumenten. Volgens werkgeversorganisatie Comeos loopt België hierdoor zo’n 36.000 banen mis.

Eind 2015 spraken de vakbonden en werkgeversorganisaties af dat het verbod op nachtwerk zou worden opgeheven. Dat akkoord moest door alle e-commercebedrijven overgenomen worden, al is dat tot nu toe niet of nauwelijks gebeurd. De bonden bleven voor nachtarbeid een hoge prijs eisen, die werkgevers niet bereid waren te betalen. Met de recente versoepeling van de regelgeving staan Belgische e-commercebedrijven vrij om nachtwerk in te voeren.

Beeld: Amazon Facebook

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN