• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Bangladesh Bank investeert 200 miljoen dollar in duurzaam textiel en leer

Bangladesh Bank investeert 200 miljoen dollar in duurzaam textiel en leer

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

Bangladesh is niet het eerste land waaraan wordt gedacht wanneer het gaat over duurzame mode, maar de Bangladesh Bank wil hier verandering in brengen. Het bedrijf heeft een fonds van 200 miljoen dollar (184 miljoen euro) opgezet waarmee leningen kunnen worden verstrekt aan bedrijven uit de textiel- en leerindustrie die duurzaam willen gaan produceren. De bank heeft geen details bekendgemaakt over de maximale hoogte van de leningen.

”We willen de wereld laten weten dat we ´groene´ kleding en lederwaren gaan produceren,” vertelde Atiur Rahman, bestuurder van de Bangladesh Bank, in een interview met The Daily Star. “We willen Bangladesh presenteren als een duurzaam land.” Rahman deed de uitspraak tijdens de opening van de conferentie ´Green Finance for Sustainable Development´ in de Bengaalse plaats Sonargoan.

Met deze ontwikkeling hoopt de Bangladesh Bank de export te stimuleren, omdat in Westerse landen veel vraag is naar duurzame producten. Ondernemers kunnen een lening aanvragen wanneer zij plannen hebben om hun werkwijze te verduurzamen. Hierbij kan worden gedacht aan het invoeren van manieren om water te besparen, te recyclen of efficiënter om te gaan met grondstoffen. De rente die op de lening van toepassing is zal relatief laag zijn, al heeft de bank geen uitspraken gedaan over de precieze hoogte.

”Het initiatief is uit eigen middelen gefinancierd. Dit zijn slechts de eerste stappen, want in de toekomst willen we ons blijven inzetten voor het stimuleren van duurzame werkwijzen in het hele land,” aldus Rahman. Het fonds dat is opgezet is vooralsnog bedoeld voor de textiel- en leerindustrie, maar het plan is om het later ook open te stellen voor andere sectoren.

Bangladesh
Bangladesh Bank