• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Andam Award gaat naar Glenn Martens voor Y/Project

Andam Award gaat naar Glenn Martens voor Y/Project

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Fashion

De Belgische ontwerper Glenn Martens van het in Parijs gevestigde modelabel Y/Project heeft de 28ste Andam Award in ontvangst mogen nemen. Hij werd geprezen om zijn bijdragen aan het ‘behouden van de relevantie van mode’.

Als winnaar van de jaarlijkse prijs ontvangt Martens een geldbedrag van 250.000 euro om te kunnen investeren in de ontwikkeling van zijn label. Daarnaast krijgt de designer een jaar lang mentorschap van Francesca Bellettini, voorzitter van Yves Saint Laurent.

“Glenn Martens voor Y/Project heeft het talent, de creativiteit en passie om één van de ontwerpers te zijn die bijdragen aan de relevantie van mode,” aldus Bellettini. “Deze kernwaarden staan centraal in het mentorschap, omdat ze fundamenteel zijn voor het bouwen van een succesvol merk. Het maakt deel uit van Yves Saint Laurent’s geest om creativiteit te bevorderen en talent te ontwikkelen.”

De uit Brugge afkomstige Martens, die studeerde aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, won in de finale van de Finse ontwerper Tuomas Merikoski voor Aalto, Christelle Kocher voor Koché en designer Martine Rose. Ze werden beoordeeld door een jury bestaande uit 25 leden uit het werkveld, waaronder Nathalie Dufour, Renzo Rosso en Nadja Swarovski.

Y/Project is een in Parijs gevestigd modelabel voor dames en heren. Glenn Martens werd in 2013 creatief directeur en heeft het merk sindsdien herzien met meer ‘veelzijdige ontwerpen’ die zijn geïnspireerd op subculturen en verschillende tijdperken.

De Andam-award van het Franse kunstfonds (Association Nationale pour le Développement des Arts de la Mode) bestaat sinds 1989. De allereerste winnaar was Martin Margiela. Daarna sleepten meerdere Belgische ontwerpers als Véronique Leroy, Christian Wijnants en Anthony Vaccarello de modeprijs in de wacht. Ook Nederlandse modeontwerpers Viktor & Rolf en Iris van Herpen gingen met de prijs naar huis.

Foto: Y/Project SS18, in Parijs. Credit: Catwalkpictures.com

ANDAM
Andam award
Y Project