Voetballegende Johan Cruijff overleden

De voetballegende Johan Cruijff is overleden. Dat meldt de Cruyff Foundation. De drievoudig wereldvoetballer stierf in het bijzijn van familie. Vorig jaar maakte hij bekend dat hij aan longkanker leed. Hij werd 68 jaar.

Op de site van de Cruyff Foundation werd het nieuws bekend gemaakt: “Met verdriet moeten wij mededelen dat Johan Cruijff (68), omringd door zijn familie en na een felle strijd tegen kanker, op 24 maart in Barcelona is overleden. Wij vragen u nadrukkelijk om de privacy van de familie te respecteren in deze bedroefde en moeilijke tijden.”

Voetballegende Johan Cruijff overleden

Cruijff is zonder enige twijfel de bekendste Nederlander en Nederlands bekendste voetballer in de wereld. Hij speelde in de jaren zeventig bij Ajax en Barcelona en bezorgde het Nederlands Elftal in 1974 een tweede plaats bij het WK. Na zijn loopbaan als professioneel voetballer werd hij trainer bij Ajax en Barcelona. Ook wist hij een groot zakelijk imperium op te bouwen. Na zijn ontslag bij FC Barcelona richtte hij de Johan Cruyff Foundatin op en lanceerde hij zijn eigen kledinglijn.

Sinds 2005 valt zijn kledinglijn 'Cruyff Classics' onder Premium Inc, een Nederlands bedrijf dat zich gespecialiseerd in het ontwerp, ontwikkeling, productie en distributie van luxe sport lifestyle merken. “Cruyff Classics is geïnspireerd op hoe Johan Cruijff in het leven stond. Deze inspiratie zit in verweven in de DNA van het merk en dat zal ook altijd zo blijven,” zegt Arno Kelders, brand manager van Cruyff Classics in een reactie aan FashionUnited.

Premium werd in 2006 opgericht door de Nederlandse ondernemer Ferenc van der Vlies. Ook Meyba, l'Ascolana, Goliath Sportswear en Robey Casuals vallen onder de paraplu van Premium Inc. De merken worden niet alleen in Nederland, maar ook internationaal op de markt gebracht.

Voetballegende Johan Cruijff overleden

Johan Cruijf: voetballegende met eigen kledinglijn

Al voor zijn carrière als trainer dipte Cruyff zijn tenen in het water van mode, toen hij zijn eigen shirt ontwierp voor Oranje in 1974. Zijn ontworpen shirt werd een grote hit, en dat succes inspireerde hem uiteindelijk tot het opzetten van zijn eigen kledinglijn.

In 1979 richtte Cruijff in Barcelona het merk ‘Cruyff Sports Brand’ op. Later werd het merk ‘Cruyff Classics’ genoemd. De voetballer vroeg zijn vriend en bekende ontwerper Emidio Lazzarini om te helpen om een functioneel en elegant sportkledingmerk te ontwikkelen, speciaal bedoeld voor de technische speler. De collectie bestond uit T-shirts en schoenen met het nummer 14, bekend het nummer van Cruijff. Cruyff Classics breidde ook uit naar andere sporten: het Olympische Nederlandse hockeyteam van 1988 droeg bijvoorbeeld kleding en schoenen van het merk.

In de jaren die erop volgen raakt het merk wat meer op de achtergrond, maar halverwege de jaren 2000 komt Cruyff Classics terug. In 2002 opent Cruijff een webwinkel, waar mensen kleding kunnen kopen van de Johan Cruyff University Amsterdam. De lijn wordt verkocht onder een nieuwe labelnaam: ‘Cruyff Casual’. Er zijn onder meer t-shirts, poloshirts en baseball jacks verkrijgbaar. In 2009 wordt de nieuwe schoencollectie van de voetballegende op Pitti Uomo in Florence gepresenteerd.

Cruijff lanceerde eigen lijn om sportdoelen te financieren

In 2012 voegt Cruijff meer kleding toe aan zijn merk en breidt hij uit met de Cruyff Apparel-collectie, een kledinglijn voor mannen die als aanvulling geldt op de schoenenlijn van de oud-voetballer. In april 2014 wordt onder grote belangstelling van wereldwijde pers de flagship store van Cruyff Classics in Barcelona geopend. De winkel bevindt zich aan de Plaza Comericial 3, in de wijk El Borne. De winkel biedt de sneakers van zijn merk en eveneens de kleding, veelal in limited editions. In datzelfde jaar kwam ook het parfum ‘Agua de Cruyff’ op de markt.

Hoewel zijn imperium anders doet vermoeden, liet Cruijff zelf altijd weten ‘niet echt verstand te hebben van kleding’. Het ging hem er vooral om dat iedereen kon sporten, en dat sport voor iedereen toegankelijk was. De schoenenlijn was dan ook louter bedoeld om de zogeheten ’Cruyff Courts’ te financieren, waar jongeren veilig kunnen sporten en spelen. “Als ze een broek willen maken, zeg ik: zet er een rits in, da's wel zo handig,” zei de voetballegende ooit tegen Sp!ts. Ook moesten er broekzakken in zitten, want hij ‘liep altijd graag met de handen in de zakken’. Hij benadrukte het nog eens in een gesprek met Maarten van den Berg tijdens de lancering van Cruyff Apperal Collection 2012, die daarover schrijft op zijn blog. Op diens vraag of hij iets met mode had antwoordde Johan Cruijff: “Mijn vrouw legt iedere ochtend mijn kleren klaar en ik trek het aan, das logisch toch?”

Collectiefoto: Cruyff Classics


 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN