• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Oprichters Ennio en Carlo Capasa verlaten modehuis Costume National

Mensen

Oprichters Ennio en Carlo Capasa verlaten modehuis Costume National

Door Anne Buis

15 mrt. 2016

De broers Ennio en Carlo Capasa verlaten het modehuis Costume National, dat ze in 1986 hebben opgericht. Ennio stond aan het roer als creatief directeur, en Carlo was CEO van het modebedrijf. Dat melden diverse media.

Costume National wordt volledig eigendom van holdingbedrijf Sequedge Group in Hongkong, dat in 2009 voor het eerst aandelen in het modebedrijf van de Capasa’s kreeg. “De Capasa-broers hebben uitgelegd dat het tijd was om een nieuwe uitdaging aan te gaan, zodat ze hun verhaal kunnen blijven vertellen en hun visie te revitaliseren,” laat het modehuis in een persbericht weten. De eigenaar van het modehuis laat de broers dan ook ‘vrij om direct nieuwe samenwerkingen na te streven op een breder internationaal spectrum'.

“Vandaag is een ‘bitterzoete dag’ nu we deze buitengewone creatieve cyclus beeindigen. We hopen dat de toekomst nog groter succes brengt voor het merk en Sequedge. Wij zullen doorgaan met het volgen van onze passie in nieuwe projecten,” zeggen de broers in het persbericht van Costum National.

Broers Capasa vertrekken na dertig jaar bij eigen modehuis Costume National

Toch lijkt er wel meer achter het vertrek van de modebroers te zitten. “Vandaag maak ik mijn ontslag als aandeelhouder en creatief directeur van Costume National bekend,” schrijf Ennio Capasa in een statement aan Business of Fashion. “Ik hoopte dat dit niet zou gebeuren. Ik heb ervoor gevochten met passie. De emoties die ik op dit moment voel zijn complex en nemen me terug naar de dertig buitengewone jaren, de opmerkelijke ontmoetingen, de vele shows en de geweldige creatieve energie die de modewereld ons iedere dag geeft.”

“Vandaag kijk ik vooruit. Ik wil een nieuw verhaal proberen te vertellen, met dezelfde passie en zelfde verbondenheid die ik in de afgelopen jaren heb gehad,” vervolgt hij, refererend aan de 30 jaar bij het modehuis. In die tijd ontwikkelde hij een unieke stijl voor het label: een minimalistische en moderne look, gemixt met rock ‘n roll-invloeden.

“In het begin had ik slechts een idee: het creëren van een stijl, deze blijven ontwikkelen, en niet de trend van dit moment volgen,” vervolgt de voormalig creatief directeur. “Mensen zeggen dat mode voorbij is, dat marketing wint en dat alles een illusie is. Maar dat is zeker niet zo voor mij. Ik ben en zal een gepassioneerde visionair blijven.”

Ennio Capasa werkte eerst bij Yohji Yamamoto in Tokyo, voordat hij samen met zijn broer zijn eigen label oprichtte in 1986. In 2014 lanceerde hij een boek genaamd ‘A New World’ waarin hij verhalen over zijn privé en professionele leven deelde. Carlo Capasa is momenteel CEO van de Italian Fashion Chamber.