• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Lievelingsarchitect van de modewereld, Zaha Hadid, overleden

Lievelingsarchitect van de modewereld, Zaha Hadid, overleden

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Gisteren is de Irakees-Britse futuristische architecte Zaha Hadid op 65-jarige leeftijd overleden. Hadid liep eerder deze week bronchitis op en stierf aan een plotselinge hartaanval terwijl ze in het ziekenhuis in Milaan werd behandeld.

Hadid werd gezien als de meest beroemde vrouwelijke architect ter wereld. Ze was bekend om haar surrealistische en futuristische werken, waaronder het London Aquatics Centre voor de Olympische Spelen van 2012 en het MAXXI, het Italiaans Nationaal Museum van de 21ste-eeuwse kunst in Rome. Met haar ontwerpen won Hadid verschillende prijzen. Zo was ze de eerste vrouwelijke architect ooit die in 2004 de Pritzker Architecture Price won.

Hadid’s erkenning klonk ook door in de modewereld. Door de jaren heen beïnvloedde ze ontwerpers als Karl Lagerfeld, die haar ooit de ‘moderne Coco Chanel’ noemde. De twee werkten samen voor één van Hadid’s meest spraakmakende werken in de modeindustrie, de Chanel Contemporary Art Container, een rondreizende expositieruimte. Het paviljoen werd in opdracht van Lagerfeld gemaakt en herbergde vijftien kunstwerken geïnspireerd door Chanel-tassen. “Een genie minder in de wereld,” reageert Lagerfeld tegenover WWD. “Er zijn weinig mensen die ik zo bewonderde. Ik ben er kapot van. Haar invloed was enorm en zal blijven voortduren.”

Fendi was een ander modehuis waarmee Hadid het pad kruiste. Fendi-ontwerper Silvia Venturini Fendi had grote affiniteit voor Hadid’s creativiteit en nodigde haar uit een tas te ontwerpen voor een Londense liefdadigheidsveiling in 2014. “Ik heb veel respect voor haar. Ze heeft erg veel bereikt, zeker als één van de weinige vrouwelijke architecten,” aldus Fendi.

Naast haar samenwerkingen met namen als Louis Vuitton, Lacoste en Swarovski, liet Hadid haar creativiteit doorklinken in haar kleding. “Er bestaat veel vloeibaarheid tussen kunst, mode en architectuur,” zei ze ooit in een interview met WWD. Hadid stond bekend om het dragen van indrukwekkende sieraden en bovenkleding van merken als Comme des Garcons, Issey Miyake en Prada.

Chanel
Zaha Hadid