• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Karen van Godtsenhoven nieuwe curator Metropolitan Museum

Karen van Godtsenhoven nieuwe curator Metropolitan Museum

Door Arjan Ranjbar

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Karen van Godtsenhoven is de nieuwe curator van de modeafdeling van het Metropolitan Museum in New York. De Belgische komt over van het ModeMuseum in Antwerpen, waar ze sinds 2009 werkzaam was als curator.

Tegenover de Vlaamse zender VRT laat ze weten verheugd te zijn met haar overstap. "Ik ga samenwerken met directeur Andrew Bolton", aldus Van Godtsenhoven vlak voor haar vertrek. "De modeafdeling van het Metropolitan Museum is in een groter geheel ingebed en is verbonden met andere departementen als Egyptische kunst of schilderkunst. We gaan mode samen met andere kunsttakken tonen."

Van Godtsenhoven, een specialist op het gebied van 20ste en 21ste-eeuwse mode, organiseerde in haar acht jaar bij het MoMu meer dan vijftien tentoonstellingen. Één van de hoogtepunten was de expositie ‘Happy Birthday Dear Academy’ in 2014, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Ook de tentoonstelling 'Olivier Theyskens - She Walks In Beauty’, een ode aan de twintigjarige carrière van de Belgische ontwerper, werd goed ontvangen. “Er zijn maar enkele hoog aangeschreven modemusea in de wereld en dat van Antwerpen hoort daar zeker bij,” aldus Van Godtsenhoven. "Het was geen makkelijke beslissing, want ik ben graag in Antwerpen. Tegelijk is het moeilijk om niet op zo'n kans in te gaan."

Het Metropolitan Museum, ook wel The Met genoemd, is één van de grootste kunstmusea ter wereld. Het bevindt zich aan de rand van Central Park in New York en is jaarlijks goed voor miljoenen bezoekers. Het Costume Institute, zoals de modeafdeling van het Metropolitan Museum wordt genoemd, herbergt zo‘n 35.000 kledingstukken en accessoires van de afgelopen zeven eeuwen. Bij het grote publiek is het Costume Institute vooral bekend van het jaarlijkse Met Gala, een benefietavond waarbij geld wordt ingezameld voor de modeafdeling.

Beeld: The Met, NYC Arts

Karen Van Godtsenhoven
Metropolitan Museum
MoMu