• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • David Bowie: de dood van een mode-icoon

David Bowie: de dood van een mode-icoon

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

De legendarische artiest David Bowie is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij verloor na 18 maanden de strijd tegen kanker. Twee dagen voor zijn sterven bracht hij nog zijn 25e album uit, genaamd ‘Blackstar’. Met een carrière van meer dan 6 decennia heeft hij zich weten te positioneren als een van de meest innovatieve en visionaire muzikanten die de muziekindustrie ooit heeft gekend. Hij had het talent om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden, en wist tevens de grenzen van de popmuziek constant te herdefiniëren, waardoor vrijwel iedereen zich af vroeg wat het volgende zou worden waar Bowie mee kwam. Met de introductie van zijn alterego Ziggy Stardust in 1972 veranderde hij van muziek trendsetter in een mode trendsetter, en die rol behield hij de rest van zijn carrière. Hij werd gekroond tot Best Dressed Brit aller tijden. FashionUnited selecteerde zijn meest inspirerende looks.

Androgeen - genderloos

Lange golvende lokken, hoge jukbeenderen en zachte lijnen; dat waren de elementen waarmee David Bowie zijn androgene look compleet maakte voor de release van zijn derde album The Man Who Sold The World. Voor de Britse albumcover trok hij een jurk aan, die hij later ook ging dragen tijdens interviews en in het openbaar. Het leverde hem gemengde reacties op. Zijn vroege glam rock en gender-bending stijl tijdens zijn Hunky Dory-album (denk bell-bottom jeans en bont) lagen ten grondslag aan zijn alterego Ziggy Stardust in 1972.

Ziggy Stardust

Een van zijn meest iconische looks was die van alterego Ziggy Stardust, waarmee Bowie zich in unieke kostuums hulde, in combinatie met feloranje haar en extravagante make-up. Zijn podiumoutfits varieerden van een zwart-wit catsuit tot een rood bodysuit tijdens de finale. De looks van Ziggy Stardust blijven de mode-industrie inspireren; zo bracht mode-ontwerper Jean Paul Gaultier een ode aan de Stardust-look tijdens de lente-/zomercollectie 2013.

Glamoureuze piraat

Na de verhuizing naar de Verenigde Staten in 1974 kwam David Bowie met zijn album ‘Diamond Dogs’. Een van de hits van dat album, ‘Rebel Rebel’, heeft een van de meest memorabele looks voortgebracht. Het rode pak met hoge taille, gecombineerd met een soepele geruite blouse en het ooglapje; de combinatie wordt nog steeds beschouwd als een hoogtepunt van zijn glamrock periode.

Het perfecte pak

Een van zijn meer ‘normalere looks’ waren de onberispelijke maatpakken die David Bowie droeg. Zijn looks werden goed gedocumenteerd in 1976, toen hij The Tin White Dukeals alterego had. Een van de meest bekende portretten vandaag de dag is de foto die genomen werd door Terry O’Neill, waarin Bowie een geel double breasted pak droeg.

De jaren in Berlijn

Om te ontsnappen aan de gevaren van zijn verslaving, verhuist David Bowie naar West-Berlijn, wordt hij meegenomen in de opkomst van elektronische muziek. Ook zijn stijl verandert mee; zijn look wordt minimalistisch met een voorliefde voor zwart.

Brede schouders en volumineus haar

De jaren ‘80 introduceren een nieuwe muziekstroom die David Bowie meteen omarmt. Het hoogtepunt van zijn muzikale carrière is een duet met Queen. Een van de meest herinnerde, en toch ook ingetogen outfits van Bowie tijdens zijn ‘Glass Spider tour’ in 1987 -ter ere van zijn album ‘Never Let Me Down’- was een breed donkerrood pak, voorzien van schoudervullingen en het typische getoupeerde jaren ‘80-haar.

Gif: Heleen Green via Dollychops.tumblr.com


David Bowie
stijlicoon