• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Creatief directeur Sarah Burton verlaat Alexander McQueen na twee decennia

Creatief directeur Sarah Burton verlaat Alexander McQueen na twee decennia

Door Jule Scott

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

Sarah Burton, Alexander McQueen RTW AW19. Credits: Launchmetrics Spotlight.
De volgende Alexander McQueen show tijdens Paris Fashion Week op 30 september zal de laatste collectie zijn van de hand van Sarah Burton. De creatief directeur verlaat het Britse luxe modehuis na 26 jaar. Dat maakte moederbedrijf Kering maandag bekend. Een "nieuwe creatieve organisatie" voor het huis zal te zijner tijd worden aangekondigd.

"We willen onze diepe dankbaarheid uitspreken tegen Sarah voor het schrijven van zo'n belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van het huis Alexander McQueen," zei Alexander McQueen CEO Gianfilippo Testa. "Sarah's bijdragen van de afgelopen 26 jaar hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten."

Het einde van een decennialange samenwerking

Burton kwam in 1996 bij McQueen als stagiaire nadat ze Simon Ungless, een medewerker van McQueen en Burton's docent aan de Londense kunst- en designschool Central Saint Martins, had gevraagd een goed woordje voor haar te doen. Het merk bestond toen nog maar vier jaar, maar de esthetiek die voortaan voor altijd met de naam McQueen zou worden geassocieerd had al vorm gekregen.

Haar stage was de eerste, maar niet de laatste keer dat ze voor Alexander Lee McQueen werkte, want ze keerde direct na haar afstuderen terug. Vanaf 2000 was Burton's officiële titel hoofd ontwerp voor dameskleding bij McQueen, maar ze werd meestal de rechterhand van de ontwerper genoemd.

Sinds de dood van Alexander McQueen in 2010 is Burton de creatief directeur van zijn gelijknamige merk, dat sinds 2001 deel uitmaakt van de Kering Group. Onder Burton verzachtte het merk McQueen een beetje en werd minder provocerend dan onder Lee McQueen, maar zij zette de erfenis van de ontwerper van compromisloze tailoring met opvallende silhouetten voort. In de afgelopen dertien jaar is Burton erin geslaagd om uit de formidabele schaduw van McQueen te stappen zonder dat zijn werk ooit vergeten wordt.

"Ik ben zo trots op alles wat ik heb gedaan en op mijn ongelooflijke team bij Alexander McQueen," zei Burton. "Ze zijn mijn familie en dit is de afgelopen 26 jaar mijn thuis geweest. Ik wil Francois-Henri Pinault bedanken omdat hij in mij geloofde en mij deze ongelooflijke kans heeft geboden. Bovenal wil ik Lee Alexander McQueen bedanken. Hij heeft me zoveel geleerd en ik ben hem eeuwig dankbaar. Ik kijk uit naar de toekomst en mijn volgende hoofdstuk en zal deze tijd koesteren en altijd met me meedragen."

Alexander McQueen
Sarah Burton
Spotlight