• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Clare Waight Keller wordt artistiek directeur Givenchy

Clare Waight Keller wordt artistiek directeur Givenchy

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Modehuis Givenchy heeft Clare Waight Keller aangesteld de nieuwe artistiek directeur. Ze volgt Riccardo Tisci op, die begin februari afscheid nam. Waight Keller zal de creatieve verantwoordelijkheid hebben over alle divisies van het modehuis, waaronder de ready to wear collecties van de mannen- en vrouwenlijn, accessoires en haute couture. Vanaf 2 mei is ze werkzaam in haar nieuwe functie. De eerste collectie van haar hand wordt de lente-/zomercollectie 2018 en zal in oktober gepresenteerd worden in Parijs.

“De teams verwelkomen samen met mij Clare Waight Keller in de Givenchy familie,”zegt Ceo Philippe Fortunato in een verklaring aan Vogue.com. “Ik ben erg blij om te zien dat Clare haar unieke gevoel voor elegantie en moderniteit meeneemt naar Givenchy. Door het ontdekken van het 65-jarig erfgoed van ons modehuis en de bijzondere savoir faire van de ateliers ben ik ervan overtuigd dat Clare Givenchy zal helpen om zijn volledige potentie te bereiken.”

Waight Keller volgt Riccardo Tisci op, die eind januari vertrok bij het modehuis. Naar verluidt zal hij aangesteld worden bij modehuis Versace, maar dat is nog niet officieel bekend gemaakt. “Ik ben er blij dat Clare Waight Keller onderdeel wordt van de LVMH Group,” zegt CEO van LVMH Bernaurd Arnault in hetzelfde statement aan Vogue. “Ik geloof dat haar brede expertise en visie Givenchy in staat stelt om de volgende fase in te gaan op haar unieke pad.” Ze is de tweede vrouw die de artistieke leiding krijgt bij een modehuis van LVMH, nadat Maria Grazia Chiuri benoemd werd tot artistiek directeur bij Dior.

Givenchy benoemt Clare Waight Keller tot artistiek directeur

Het nieuws van Waight Keller’s aanstelling werd door Givenchy via Instagram bekend gemaakt. Een uur voor de bekendmaking werd er al een andere foto gepubliceerd van oprichter hubert de Givenchy, met als onderschrift ‘echte elegantie komt met een natuurlijk gebaar, een attitude in eenvoud’.

Op Facebook publiceerde Givenchy tegelijkertijd een statement van de nieuwe artistiek directeur. “Hubert de Givenchy’s zelfverzekerde stijl is altijd een inspiratie geweest en ik ben zeer dankbaar voor de kans om onderdeel te zijn van de legendarische geschiedenis van dit modehuis. Ik kijk uit naar de samenwerking met de teams en het schrijven van een nieuw hoofdstuk in dit prachtige verhaal,” aldus Waight Keller.

Na het vertrek van Tisci, die zich omringde met beroemdheden en veel verwijzingen bracht aan de hiphopcultuur, is de keuze voor Clare Waight opvallend. Tisco stond bekend om zijn sportieve elementen en was vrienden met onder meer Kim Kardashian West, Beyoncé en Madonna. Het modehuis zag de omzet over de 500 miljoen euro heengaan, emt een EBIT-marge van 10 tot 15 procent. Hoe anders is Waight Keller, die veel rustiger is en zich veel bezighoudt met kunst. De designer, die eerst bij Chloé werkte, staat bekend om haar luxe en toch comfortabele stofkeuze en blonk uit in schoenen en handtassen. Haar talent voor accessoires zal het modehuis goed van pas komen. Opvallend: Waight Keller heeft geen ervaring in haute couture.

Waight Keller kwam in 2011 aan boord bij Chloé na zes jaar te hebben gewerkt als creatief directeur bij Pringle of Scotland. Ze heeft veel ervaring in knitwear en mannenmode, en werkte eveneens bij Gucci (onder leiding van Tom Ford, red.). Daarvoor werkte ze bij Ralph Lauren en Calvin Klein. Natacha Ramsay-Levi heeft haar inmiddels opgevolgd bij Chloé.

Clare Waight Keller
Givenchy