• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Belgische Iris Van der Veken gaat leiding geven aan duurzaamheidsinitiatief Kering en Cartier

Belgische Iris Van der Veken gaat leiding geven aan duurzaamheidsinitiatief Kering en Cartier

Door Nora Veerman

loading...

Mensen

Beeld: Cartier

Vier maanden na haar vertrek bij het Responsible Jewellery Council (RJC) staat de Belgische Iris van der Veken opnieuw aan het hoofd van een grootschalig juweleninitiatief. Van der Veken gaat een duurzaamheidsproject leiden van Cartier en Kering, het moederbedrijf van onder meer Gucci en Balenciaga. Dat melden verschillende media, waaronder De Tijd.

Met het Watch and Jewellery Initiative 2030, zoals het project heet, willen Cartier en Kering ervoor zorgen dat producenten van luxe sieraden en horloges duurzamer, eerlijker en milieuvriendelijker gaan produceren.

De Oost-Vlaamse Van der Veken wordt uitvoerend directeur van het initiatief. Haar verantwoordelijkheid is om het project verder uit te doen groeien. 'We gaan samen met onze leden een strategie uitstippelen waarmee we de ambities van het project kunnen waarmaken', aldus Van der Veken in De Tijd. 'Tegelijk is het de bedoeling dat we ons team verder uitbouwen en innovatieve oplossingen rond duurzaamheid uitwerken.'

Van der Veken stopte eind maart als topvrouw bij het RJC, de Britse organisatie die de juwelenindustrie controleert op onder meer verantwoorde werkomstandigheden en herkomst van materialen. Ze vertrok wegens ethische bezwaren: volgens Van der Veken hield de organisatie het Russische diamantbedrijf Alrosa ondanks de oorlog in Oekraïne te lang aan boord.

Cartier
Duurzaamheid
Iris Van der Veken
Kering
responsible jewellery council
Sieraden