• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Belgische Ilke Cop een van de winnaars ‘Future of Fashion Program’

Belgische Ilke Cop een van de winnaars ‘Future of Fashion Program’

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

De Belgische ontwerpster Ilke Cop is één van de winnaars van het Future of Fashion Program. De competitie, georganiseerd door de Britse website ‘Not Just a Label’ (NJAL), modebeurs Who’s Next en accessoirebeurs Premiere Classe, is bedoeld om startende ontwerpers de kans te geven kosteloos hun werk te presenteren op de Parijse vakbeurzen.

Een reden waarom de jury Cop’s gelijknamige modelabel uitkoos als winnaar, is de duurzame werkwijze die ze hanteert. “Het doel is om van Ilkecop een zo fair en ecologisch mogelijk merk te maken en dat gaat van kleine interventies zoals verpakkingsmateriaal en overproductie vermijden tot de juiste bank kiezen,” zei de ontwerpster in een interview met De Standaard. Als voorbeeld verwijst ze naar haar keuze om met VDK Spaarbank te werken in plaats van met “grote banken die het niet erg vinden dat hun klanten investeren in wapenindustrie of bedrijven die gebruikmaken van kinderarbeid”.

Behalve Cop werden ook Anisha Parmar van het sieradenlabel Anisha Parmar London en Ali Abdulrahim van mannenlabel Mai-Gidah tot winnaar gekroond. De drie ontwerpers mogen hun nieuwste collectie showen tijdens de aankomende edities van Who’s Next en Premiere Classe. Daarnaast krijgen ze de gelegenheid twee sessies bij te wonen waarin Gretchen Harnick, professor aan de Amerikaanse Parsons School for Design, hen uitleg geeft over thema’s als het ontwikkelen van een merkidentiteit en het inzetten van verschillende communicatiekanalen.

Met haar label wil Cop bovenal een voorbeeld zijn voor andere mode-ondernemers. Werken op een manier die geen rekening houdt met mens en milieu wil ze absoluut niet. “Het is geen of-ofverhaal, voor mij is er gewoon geen andere optie.”

Future of Fashion Program
Ilke Cop
Premiere Classe
Who's Next