André Courrèges overleden

De Franse modeontwerper André Courrèges is op 92-jarige leeftijd thuis in Parijs overleden. Dat heeft het modehuis dat hij oprichtte bevestigd.

Courrèges was beroemd vanwege zijn futuristische ontwerpen, waarmee hij in de vroege jaren zestig naam maakte. In die tijd draaide het allemaal om minirokjes, A-lijn jurkjes, platte gogo laarzen en minimalistische kleuren, en dat deed Courrèges als de beste.

Space Age

Hij begon zijn loopbaan in de mode op 28-jarige leeftijd onder aan de ladder bij Balenciaga en werkte daar voor tien jaar. Hij werd tenslotte de eerste assistent van de grote meester, maar ging in 1961 voor zichzelf aan de slag. Zijn grote doorbraak kwam in 1964, toen hij zijn ’Space Age’ collectie lanceerde.

Courrèges kleedde de grote beroemdheden van die tijd, zoals de Duchess van Windsor, maar deed geen concessies aan hun smaak. Volgens hem was het de ontwerper die bepaalde, niet de klant, en hij was een groot aanhanger van Le Corbusier, hetgeen duidelijk vertaalde naar zijn ontwerpen.

De ontwerper had grote ambities en wilde niet alleen exclusieve kleding maken voor de ‘happy few’. Hij richtte een fabriek op en in 1968 verkocht hij een deel van zijn merk aan cosmeticaconcern L’Oreál om de uitbreiding van zijn bedrijf te kunnen financieren.

André Courrèges overleden

In 1972 telde het merk mondiaal 125 winkels en aan Courrèges volgde de grote eer om de personeelsuniformen voor de Olympische Spelen in München te ontwerpen.

Hoewel het modehuis een paar keer van eigenaar veranderde, kregen Courrèges en zijn vrouw het in 1994 terug in handen. Het jaar daarop ging de ontwerper met pensioen en nam zijn vrouw de creatieve leiding over. Tenslotte verkocht het echtpaar het merk in 2011 aan Jacques Bungert en Frédéric Torloting, die het merk vorig jaar opnieuw lanceerden met Sebastien Meyer en Arnaud Vaillant aan het creatieve roer.

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN