• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Van Gogh-jaar: meesterwerken inspireren modeontwerpers

Van Gogh-jaar: meesterwerken inspireren modeontwerpers

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Toen Vincent van Gogh stierf had hij één schilderij verkocht. Vandaag kent iedereen zijn meesterwerken zoals De Sterrennacht, Zonnebloemen, Irissen en de indringende zelfportretten. In 2015 is het 125 jaar geleden dat Van Gogh overleed en het hele jaar door eren verschillende steden in Europa de kunstenaar met bijzondere tentoonstellingen en evenementen. Als een van de grote meesters van de westerse kunst, is Van Gogh doorgedrongen tot in diverse vormen van toegepaste kunst en populaire cultuur. Soms grappig en terloops, maar vaak ook stijlvol en geraffineerd.

Zonnige bloemenjurken

Ook modeontwerpers laten zich graag door de Nederlandse kunstschilder inspireren. Zoals de ontwerpzussen Mulleavy van modehuis Rodarte, die met hun voorjaarscollectie voor 2012 een hommage brachten aan Van Gogh. Zijn krachtige en gedurfde kleurenpalet is duidelijk herkenbaar: veel goud, geel, aqua, irispaars en nachtblauw. “Van Goghs penseelstreken zitten in iedere creatie”, vertelde Laura Mulleavy over die collectie. “Van het kleurenpalet tot de borduursels – bij elke beslissing die we maakten vroegen we ons af: zou dit een deel kunnen zijn van een schilderij van Van Gogh?"

Draagbare kunstwerken

Rodarte is zeker niet het enige modehuis dat met Van Gogh aan de haal ging. Viktor & Rolf raakten geïnspireerd door de rauwe energie van zijn landschappen en door de quote: “Ik heb mijn hart en ziel in mijn werk gelegd, en ben mijn verstand verloren in het proces.” Hun couturecollectie voor lente/zomer 2015 beeldt een warme voorjaarsdag op het platteland uit. Dat resulteerde in een serie sculpturale, babydoll-achtige jurken met klokkende rokken en stoffen met grafische bloemmotieven in felle kleuren – een samenwerking met Vlisco. De ‘Van Gogh Girls’ droegen daarbij gigantische strohoeden.

Schilderachtige mode

Het Van Gogh Museum in Amsterdam moedigt ontwerpers aan om hun collectie als inspiratiebron te gebruiken. Mattijs van Bergen maakte er dankbaar gebruik van voor zijn herfst/wintercollectie 2015 waarmee hij in januari vorig jaar FashionWeek Amsterdam opende. Soms heel letterlijk, met digitale prints van bekende schilderijen. Ook de kleuren waren regelrecht afkomstig van het kleurenpalet van Van Gogh. Alle stoffen hadden schilderachtige effecten zoals de 3D-wollen jacquards die aan penseelstreken deden denken.

Jurken met een verhaal

Momenteel oogst ook StoryDress, een modelabel opgericht door Suzan Meijer, succes met een Van Gogh-collectie. Bij de opening van de nieuwe entree van het Van Gogh Museum begin september was het complete managementteam van het museum gehuld in jurken met prints van Amandelbloesem of Caféterras bij nacht. Elke jurk bevat bovendien een segment van Vincent van Goghs geschreven woorden uit brieven aan zijn broer Theo van Gogh. In die brieven beschrijft hij zijn gedachten over zijn schilderijen en zijn buitengewone visie op het leven en de kunst.

Meesterlijke miniatuurtjes

Zelfs accessoire- en sieradenontwerpers zijn met het Van Gogh-virus besmet. Zo creëerde grafisch ontwerper Wanda van Riet van het merk Hendrik’ een damessjaal met dessins geïnspireerd door de schilderijen Irissen en Moerbeiboom. De naam van de sjaal is ‘Two seasons in one day’. Parijse kunstenares Marianne Battle maakt uiterst gedetailleerde broches van beroemdheden, vervaardigd van honderden kleine kraaltjes.

De meest exclusieve ode aan Van Gogh is van Jeager-LeCoultre. Het Zwiterse horlogehuis bracht, in samenwerking met het Van Gogh Museum, een uniek horloge uit. Het model heet Reverso à Eclipse en er worden er slechts vijf van gemaakt. Maar dan heb je wel een klein kunstwerkje in handen. De wijzerplaat bestaat namelijk uit ragfijne lamellen, die je kan openschuiven door te draaien aan het tandwieltje aan de zijkant van de kast. Daaronder komt een prachtige geëmailleerde versie van Van Goghs beroemde zonnebloemen tevoorschijn.

Tentoonstellingen Wat: Munch: Van Gogh
Waar:Van Gogh Museum
Wanneer: te zien t/m 27 januari 2016

Wat: Vincent uit de doeken - Hoe Van Gogh beroemd werd
Waar: Noordbrabants Museum
Wanneer: te zien van 3 oktober 2015 t/m 10 januari 2016

meesterwerken inspireren modeontwerpers
Van Gogh