• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Textielmuseum in Tilburg wint Museumprijs 2017

Cultuur

Textielmuseum in Tilburg wint Museumprijs 2017

Door Anne Buis

11 mei 2017

De winnaar van de Museumprijs 2017 is bekend: het Textielmuseum in Tilburg. Het museum mag zichzelf ‘Museum van het jaar 2017’ noemen en wint een bedrag van 100.000 euro. Met het geldbedrag zal het Textielmuseum haar -vooraf ingediende- museumdroom realiseren: de aanschaf van een weefmachine waarop bezoekers een theedoek naar eigen ontwerp kunnen uitwerken.

Errol van de Werdt, directeur Textielmuseum Tilburg, zegt in een reactie: “We zijn ontzettend trots dat we onszelf vanaf nu ‘Museum van het Jaar 2017’ mogen noemen en we onze museumdroom kunnen realiseren. De mooiste ervaring van de afgelopen weken is dat ik heb kunnen zien dat iedereen in het museum zich vol overgave heeft ingezet om deze prijs te winnen. We gebruiken het gewonnen bedrag om de bezoeker een totaalbeleving te bieden en onze twee werelden van werkplaats en museum nog beter met elkaar te verbinden: we willen een nieuwe publieksvriendelijke weefmachine aanschaffen, zodat de bezoeker een theedoek naar eigen ontwerp kan maken. Je komt ons museum binnen als bezoeker en gaat er uit als maker!”

Naast het Textielmuseum waren ook Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch genomineerd. TextielMuseum Tilburg kreeg 32.115 stemmen (39,7 procent). Nog nooit eerder haalde een museum zoveel stemmen. De twee andere genomineerden, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch kregen respectievelijk 28.008 (34,6 procent) en 20.807 (25,7 procent) van de stemmen. Er werden 80.930 stemmen uitgebracht op de drie musea samen.

TextielMuseum Tilburg stond de gehele stemperiode aan kop, dankzij een actieve campagne om te stemmen via social media. In de laatste week maakte het museum nog een eindspurt. Met het bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg had het museum nog een extra troef in handen: een dag na Koningsdag hingen de mantel en japon van Koningin Máxima al in het museum.

Beeld: Roy Beusker Fotografie