• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • New Order of Fashion: Modeontwerpers tegen overconsumptie

New Order of Fashion: Modeontwerpers tegen overconsumptie

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur |REPORTAGE

Een bijna pikdonkere hal met aan één kant een schuine wand dient als entree van de tentoonstelling New Order of Fashion, voorheen Modebelofte. Hoewel het niet bepaald een aangenaam gezicht is, dient het volgens curator Harm Rensink als een statement, en als voorproefje van wat de expositie te bieden heeft. “Het duidt aan dat de wereld zich op een kantelpunt bevindt. New Order of Fashion laat zien dat de modeindustrie anders te werk moet.”

Vanuit de donkere hal komt de bezoeker in een wat kleurrijkere ruimte. Daar bevinden zich stuk voor stuk modecreaties van internationale kunstacademie-alumni. Met hun ontwerpen proberen zij zich bij deze editie van New Order of Fashion af te zetten tegen de huidige consumptiemaatschappij. Zich houdend aan het thema ‘The End is Near, Time for New Beginnings’, presenteren de talenten alternatieven voor fast fashion, en dan met name voor overproductie van kledingcollecties door modebedrijven. Met deze houding in het achterhoofd, lijkt het passend dat de tentoonstelling plaatsvindt in een leegstaand winkelpand, namelijk dat van de voormalige V&D in de binnenstad van Eindhoven. FashionUnited werd er in het openingsweekend van New Order of Fashion, als onderdeel van de Dutch Design Week, rondgeleid door Rensink.

New Order of Fashion is een internationaal platform voor modetalent. Het initiatief doelt erop om vernieuwingen door te voeren in de modeindustrie door middel van het presenteren van nieuwe ideëen en het stimuleren van samenwerkingen. Jaarlijks worden creaties van internationale kunstacademie-alumni getoond tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Dat gebeurde al meerdere malen in het oude V&D-pand, maar ook al eens op het dak van De Bijenkorf en in het Philips Stadion. Het is dit jaar voor het eerst dat het platform de naam New Order of Fashion draagt. Voorheen was het Modebelofte. Met de nieuwe naam hoopt de organisatie het internationale karakter van het platform te verduidelijken, vertelt Rensink. “‘New order’ geeft de nieuwe lichting van creatieve ontwerpers aan die met een reeks nieuwe, innovatieve ideëen komen.”

New Order of Fashion: Kleding van theezakjes, of juist helemaal geen kleding

De aanwezige modetalenten gebruikten innovatieve materialen en afgedankte kledingstukken voor hun ontwerpen, zo laat Rensink zien. Dat gaat van een jas van gebruikte theezakjes gemaakt door de Italiaanse ontwerpster Benedetta Marcucci, tot een outfit van aan elkaar verknipte en geknoopte lappen afgedankte stof. Deze laatste outfit werd gecreëerd door de Britse Matthew Needham, die onlangs afstudeerde aan Central Saint Martins, University of the Arts London. Onderdeel van zijn creatie waren biologisch afbreekbare schoenen, gemaakt in samenwerking met designer Brook Sigal. Bezoekers van de tentoonstelling - van designfanaten tot aan winkelend stadspubliek - lijken met name onder de indruk van de creatie van Valentine Tinchant uit Antwerpen. Ze maakte een jurk van oude, plastic auto-onderdelen aan elkaar geregen met metalen kettingen.

Een wel heel bijzondere creatie is er een van sterk activistische aard, zo vertelt Rensink. Ontwerpster Laura Frandsen studeerde niet af met een conventioneel modeontwerp op een mannequin, maar met een kar vol met zakken afgedankte kleding. Volgens Rensink is het een statement tegen de fast fashion industrie en steeds veranderende trends, die mode tot een vervuilende branche maakt.

New Order of Fashion beoogt samenwerkingen met het werkveld

Rensink benadrukt dat New Order of Fashion actief bezig is om de talenten te verbinden met bedrijven. “Op die manier komen de vernieuwende ideëen van de alumni in het werkveld terecht, waar deze ideëen dan kunnen worden toegepast. We zijn echt actief bezig met het koppelen van onze talenten aan bedrijven,” zegt hij. Eerder werkte het platform al eens samen met bedrijven als Ecco en Vlisco, de Helmondse producent van Afrikaanse stoffen. Dit jaar heeft New Order of Fashion niet de handen ineengeslagen met een modebedrijf, maar met partijen gericht op textiel-innovatie en afvalstoffen. Eén van die bedrijven is Unseam. Dit initiatief, opgericht door Bas Froon en Karin Vlug, ontwikkelde een speciale technologie waarmee stukken stof zonder naden kunnen worden gemaakt, op basis van digitale, driedimensionale vormen. Hoewel de techniek wat betreft kleding nog in de kinderschoenen staat, zou het het handenarbeid dat komt kijken bij de productie van mode, overbodig kunnen maken. Unseam ontwikkelt daarnaast een innovatief materiaal gemaakt van kwallen. Het organische materiaal zou kunnen dienen als alternatief voor leer, vertelt Froon aan FashionUnited. Het bedrijf doet hier momenteel onderzoek naar.

Daarnaast presenteert New Order of Fashion een samenwerking tussen Sunbrella en Wendy Andreu. De samenwerking is gericht op duurzaamheid, en dan met name op een nieuwe bestemming voor textielafval. Sunbrella creëert stoffen voor interieurartikelen, waar bij de productie ervan kleine deeltjes acryl overblijven als afval. Omdat Sunbrella een milieuvriendelijke bestemming voor dat afval wilde vinden, schakelde het ontwerpster Wendy Andreu in. Andreu ging met de stukjes stof aan de haal, en ontwikkelde er objecten van die zouden kunnen dienen als meubilair.

New Order of Fashion is gedurende de Dutch Design Week tot en met 27 oktober te zien aan de Rechtestraat 8 in Eindhoven.

Beeld: FashionUnited

Dutch Design Week
Modebelofte
New Order of Fashion
Tentoonstelling