• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • MoMu Young Voices presenteert interactieve expositie ‘MoNu’

Cultuur |PRIMEUR

MoMu Young Voices presenteert interactieve expositie ‘MoNu’

Door Tessa Guntlisbergen

10 sep. 2019

Voor jongeren, door jongeren. ModeMuseum Antwerpen (MoMu) presenteert ‘MoNu’, een eendaagse expositie gericht op diversiteit. De interactieve tentoonstelling is samengesteld door de MoMu Young Voices, een groep in België gevestigde jongeren met een “gedeelde passie voor mode en kunst”. Hun doel is om “jonge creators van kunst en mode” een platform te bieden.

MoNu richt zich niet uitsluitend op mode, zo laat Klaartje Patteet, publiekswerker van het MoMu, telefonisch weten aan FashionUnited. De elf deelnemende jongeren, allen tussen de 18 en 29 jaar oud, is samengesteld na een oproep van MoMu. Tussen de jongeren zitten zowel studenten, zoals studenten mode, media en kunstwetenschappen, als werkenden. Vandaar dat ook andere interesses, waaronder fotografie, kunst en illustratie centraal staan in de expo.

Hun creaties zullen op 5 oktober aanstaande te bekijken zijn tijdens de expositie, die volgens Patteet interactief is. “Het is niet alleen een tentoonstelling, want de jongeren willen het ‘statische’ van een expo doorbreken, en het dynamisch maken. Zo komt Art By Cash live schilderen en is er in de avond een feest met dansoptredens.” De expositie richt zich op het thema ‘diversiteit’ en kaart onderwerpen zoals “gender en seksualiteit, racisme en ‘appropriation’, zelfexpressie en interculturele dialoog” aan.

Onder het mom van ‘voor jongeren, door jongeren’, beoogt MoMu met de expo meer jongeren aan zich te binden. “We zien vaak vooral volwassenen en gezinnen met jonge kinderen, maar jongeren in de leeftijdscategorie vanaf veertien jaar niet zo,” aldus Patteet. Vandaar dat de organisatie de jongeren wat vrijheid heeft gegeven wat betreft de samenstelling van de expositie. “Jongeren zelf weten het beste wat er onder jongeren speelt,” legt Patteet uit.

Aangezien MoMu nog gesloten is vanwege verbouwingen, vindt het evenement plaats in Bar Chapel, een oude kapel in Borgerhout, Antwerpen.

Beeld: MoMu Antwerp