• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Mireille Kniese en Ryan Oosterling winnen Joke Veeze Award 2017

Mireille Kniese en Ryan Oosterling winnen Joke Veeze Award 2017

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Dit jaar zijn er twee winnaars gekozen voor de Joke Veeze Award 2017. De jonge fotografen Mireille Kniese uit Leiden en Ryan Oosterling uit Amsterdam werden afgelopen weekend uitgeroepen tot winnaars.

Aan de modefotoprijs is een bedrag van 2.000 euro per winnaar verbonden. Deelnemers kregen de opdracht om voor een avantgardistisch modemagazine een serie van minimaal 2 en maximaal 5 modefoto’s te maken, met als thema ‘Dare to be different’.

Opvallend is dat er dit jaar meer dan een winnaar is. “De prijswinnende series zijn verschillend in toon en uitvoering, maar hebben een grote overeenkomst in het onderwerp: de transformatie van negatief naar positief, van depressie naar optimisme, van ellende naar euforie. Natuurlijk speelt de mode een rol, maar er gebeurt zoveel meer,” legt de jury uit.

Het werk van Mireille Kniese is geïnspireerd op de film Amélie van de Franse regisseur Jean-Pierre Jeunet. Deze leed tijdens het maken van de film aan depressies en toch was het een hele optimistische film. De serie van Ryan Oosterling is heel anders van toon, maar ook hij heeft zich laten inspireren door een ander. “In dit geval een vrouw die een moeilijke start in het leven heeft gehad, maar ondanks alle ellende daar sterker uit tevoorschijn komt,” aldus de jury.

De modeprijs is een initiatief van de Joke Veeze Foundation en kent een jaarlijks wisselende invulling: ontwerp, fotografie, styling of blogging. Dit jaar is de modeprijs gericht op jonge fotografen, waaronder zowel studenten van modeacademies, fotoacademies, fotografieopleidingen en kunstacademies als recent afgestudeerden.

De jury bestond dit jaar uit modefotograaf Rohn Meijer, modestylist Frans Ankoné en galeriehouder Eduard Planting (tevens hoofdcurator van het FotoFestival Naarden). Het ingezonden werk van de tien genomineerden is nog tot en met 18 juni te zien tijdens het FotoFestival Naarden.

Beeld: Joke Veeze Award

Joke Veeze Award