• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Historische modesilhouetten te zien in tentoonstelling over gebloemd katoen in Kasteel d’Ursel

Historische modesilhouetten te zien in tentoonstelling over gebloemd katoen in Kasteel d’Ursel

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Cultuur

Een blik op de expositie in Kasteel d'Ursel. Foto: Stany Dederen via ModeMuseum Antwerpen.

In het historische Kasteel d’Ursel in Hingene opende gisteren de tentoonstelling ‘Print & Paint: 350 jaar bloemen op katoen’. In de tentoonstelling worden kledingstukken en kunstwerken getoond die de geschiedenis vertellen van bedrukt en beschilderd katoen in India en Europa, zo is op de website van het museum te lezen.

De objecten zijn tentoongesteld tegen de achtergrond van de bijzondere katoenen wandbespanningen van het kasteel, die in de afgelopen decennia zorgvuldig werden gerestaureerd. De wandbespanningen zijn gemaakt van sits, bedrukte of beschilderde katoenen stoffen die meestal werden voorzien van een al dan niet gestileerde planten- en bloemenprint. Voor wandbespanningen gaf men over het algemeen voorkeur aan grote motieven, maar in Kasteel d’Ursel werd gekozen voor kleinere motieven, van het type dat vaak voor kleding werd gebruikt.

Het verband met mode wordt getoond aan de hand van een selectie kledingstukken en andere objecten afkomstig uit het ModeMuseum Antwerpen (MoMu), zoals enkele achttiende- en negentiende-eeuwse katoenen japonnen, rokken, jakken en een sjaal. In de MoMu-collectie bevinden zich eveneens meerdere drukblokken die in het verleden werden gebruikt om katoen te bedrukken, afkomstig uit het archief van de Gentse drukkerij Voorman. Ook daarvan werden er enkele uitgeleend voor de tentoonstelling. Tot slot zijn in de expositie silhouetten van hedendaagse ontwerpers als Dries van Noten en Dirk van Saene te zien.

Wim Mertens, conservator bij het MoMu, licht in een persbericht van het museum toe: “We zijn erg verheugd om op deze manier samen te kunnen werken met Kasteel d’Ursel en onze stukken aan het publiek te tonen. De japonnen, jassen maar ook stalen en drukblokken uit de MoMu collectie illustreren hoe er in Europa geëxperimenteerd werd met druktechnieken en hoe waanzinnig populair de stoffen waren in de 18de en 19de eeuw.”

De tentoonstelling is nog tot en met 9 oktober 2022 in het kasteel te zien.

MoMu
Tentoonstelling