• Home
  • Nieuws
  • Cultuur
  • Alber Elbaz: "Social media hebben de mode geplet"

Alber Elbaz: "Social media hebben de mode geplet"

Door Esmerij van Loon

bezig met laden...

Scroll down to read more

Instagram, Twitter, Facebook; de modebranche heeft social media omarmd. Zo niet Alber Elbaz, hoofdontwerper van het goedlopende Franse modehuis Lanvin. Hij houdt zich ver van sociale netwerken en heeft naar eigen zeggen zelfs geen email adres. "Social media hebben de mode geplet," zegt hij woensdagochtend bij de opening van de tentoonstelling 'Manifeste' in Parijs. "We leven voor onze schermpjes. We kijken niet meer, we filmen. We luisteren niet meer, we registreren. We praten niet, we downloaden."

Elbaz sprak met persbureau AFP bij de opening van de tentoonstelling die hij zelf heeft samengesteld en waarin de invloed van fotografie op mode door de ontwerper onder een loep wordt gelegd. "De camera heeft niet alleen geleid tot meer heldere lijnen en deze tentoonstelling toont niet alleen de kledingstukken die door fotografie zijn beïnvloed. Door de opkomst van social media is de mode mijns inziens geplet, van driedimensionaliteit is geen sprake meer. Het gaat alleen nog om de voor- en de achterkant van een kledingstuk. En dan houdt het op."

"Ik merk het in de paskamer," vervolgt Elbaz. "Couture klanten - en dan heb ik het niet alleen over beroemdheden die iets komen passen voor de rode loper - letten nauwelijks op hoe een jurk valt of hoe de stof voelt op de huid. Het eerste wat ze doen is hun mobieltje pakken en een foto maken om te zien hoe de jurk fotografeert!" Hij vertelt dat hem vaak wordt gevraagd waarom hij geen Instagram account heeft. "Ik zeg dan altijd dat ik geen fotogenieke vrienden heb, maar goede vrienden. En als ik ergens ga eten dan wil ik proeven wat er op het bord ligt, geen plaatjes schieten."

De tentoonstelling Alber Elbaz/Lanvin: Manifeste beslaat vijf zalen en toont de modewereld voor en achter de schermen met werk van onder andere Katy Reiss, James Bort, But Sou Lai en Mark Leibowitz. Alber Elbaz/Lanvin: Manifeste is tot 31 oktober te zien in het Maison Européenne de la photographie in Parijs

Foto: Katy Reiss

ALBER ELBAZ
Lanvin