• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Xandres, Vito en Flanders DC lanceren leidraad voor kledingontwerp en willen duurzaamheid in modesector bevorderen

Xandres, Vito en Flanders DC lanceren leidraad voor kledingontwerp en willen duurzaamheid in modesector bevorderen

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Kwaliteit als hefboom voor duurzame mode. Credits: Anna Sullivan

Xandres, Vito en Flanders DC lanceren samen een tool die de duurzaamheid in de modesector moet bevorderen: De Leidraad voor Kledingontwerp voor Lange Levensduur. Dat maken zij gezamenlijk bekend in een persbericht.

De tool moet ontwerpers en kledingmerken helpen bij het creëren van hoogwaardige, duurzame kledingstukken die de milieu-impact van de sector verminderen, zo is te lezen. De leidraad voorzien ontwerpers en inkopers van ‘essentiële criteria’ en ‘meetbare richtlijnen’ om hoogwaardige kleding te ontwerpen en produceren. Specifieker biedt de tool minimumwaarden, streefwaarden en concrete technische richtlijnen om de levensduur van kleding te verlengen.

“Met deze leidraad hopen we het voor zowel startende als meer gevestigde modebedrijven eenvoudig te maken om juiste keuzes te maken in het aankoop- en ontwerpproces. Kwaliteit en duurzaamheid zijn onlosmakelijk verbonden”, aldus Simon Gryspeert, Lead Entrepreneurship and Innovation bij Flanders DC, in het persbericht.

De leidraad kwam tot stand nadat Vito 31 modebedrijven en 59 consumenten bevroeg. Uit de bevraging bleek onder meer dat modelabels of ontwerpers geen interne richtlijnen hebben over hoe lang hun kleding mee moet gaan en dat consumenten verwachten dat nieuw aangekochte kleding langer dan drie jaar meegaat.

Duurzaamheid
Flanders DC
Xandres