• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Xandres-moederbedrijf onthult gemengde resultaten en strategisch plan

Xandres-moederbedrijf onthult gemengde resultaten en strategisch plan

Door Diane Vanderschelden

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Campagnebeeld Damart collectie AW24. Credits: Damart, beeld via persruimte RCA.

De Damartex Groep heeft haar jaarresultaten voor het boekjaar 2023/2024 bekendgemaakt, waaruit een complexe economische context blijkt die haar activiteiten heeft beïnvloed.

Ondanks de tegenwind heeft Damartex een reeks maatregelen geïmplementeerd om haar winstgevendheid te verbeteren. De resultaten zijn dan ook gemengd. Enerzijds is de omzet gedaald, met een krimp van 9,9 procent bij huidige wisselkoersen, voornamelijk als gevolg van de afnemende consumptie en de evolutie van haar bedrijfsmodel. Anderzijds is er een positieve noot in de balans: de verbetering van de ebitda (winst voor belastingen, rente, amortisatie en afschrijvingen). Ondanks de omzetdaling is de operationele ebitda met meer dan 100 procent gestegen, wat getuigt van de effectiviteit van de uitgevoerde herstructureringsmaatregelen. Het bedrijf lijdt echter wel netto verliezen: het nettoresultaat blijft negatief, beïnvloed door niet-recurrente elementen zoals bedrijfsoverdrachten en herstructureringskosten.

Het mode-segment van de groep, met de merken Damart en Xandres, werd gedragen door het merk Xandres, maar Damart leed onder de dalende verkoop via postorder. Wat de Home & Lifestyle-activiteiten (Coopers of Stortford, 3 Pagen en Vitrine Magique) betreft, heeft de groep een grondige herstructurering van dit segment doorgevoerd om zich aan te passen aan een veranderende markt. Ten slotte werd het Healthcare-segment gepenaliseerd door de tegenvallende prestaties van Almadia, maar Santéol en MSanté lieten goede resultaten zien.

Damartex presenteert strategisch plan 'DARE.ACT.IMPACT 2026'

Gezien de complexe economische context heeft Damartex een ambitieus strategisch plan uitgerold, DARE.ACT.IMPACT 2026, dat rond vier pijlers is opgebouwd. Ten eerste voorzag het plan in een verbetering van de winstgevendheid voor het jaar 2023/2024. De groep heeft haar inspanningen op het gebied van kostenoptimalisatie en productmargeverbetering dan ook voortgezet. Voor het boekjaar 2024/2025 streeft Damartex ernaar zich te concentreren op innovatie. De groep zal investeren in de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten om aan de verwachtingen van de consument te voldoen.

Daarnaast plant Damartex te investeren in duurzaamheid, met een ambitieuze doelstelling om haar CO2-voetafdruk tegen 2026 met 25 procent te verkleinen. Tegelijkertijd is de groep in 2023/2024 een grondige transformatie op het gebied van leiderschap begonnen, waarbij autonomie en individuele verantwoordelijkheid worden bevorderd. Het doel is om deze dynamiek in 2024/2025 voort te zetten om de wendbaarheid en reactievermogen van het bedrijf te versterken.

De Damartex Groep zegt met vertrouwen de toekomst tegemoet te zien, dankzij de uitgevoerde herstructureringsmaatregelen en haar ambitieuze strategische plan. De economische omgeving blijft echter complex en de concurrentie is hevig.

Dit artikel is vertaald met behulp van een AI-tool genaamd Gemini 1.5..

FashionUnited gebruikt AI taaltools om het vertalen van (nieuws)artikelen te versnellen en de vertalingen te proeflezen om het eindresultaat te verbeteren. Dit bespaart onze menselijke journalisten tijd die ze kunnen besteden aan onderzoek en het schrijven van eigen artikelen. Artikelen die met behulp van AI zijn vertaald, worden gecontroleerd en geredigeerd door een menselijke bureauredacteur voordat ze online gaan. Als je vragen of opmerkingen hebt over dit proces, stuur dan een e-mail naar info@fashionunited.com.

Damart
Damartex
Xandres