• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Winkels in Nederland mogen weer open

Winkels in Nederland mogen weer open

Door Nora Veerman

14 jan. 2022

Business

Beeld: Pexels

De Nederlandse detailhandel mag de deuren zaterdag weer openen voor klanten. Dat bevestigt minister-president Rutte tijdens een persconferentie. De winkels mogen overdag open tot 17.00 ‘s middags. Supermarkten en andere essentiële winkels sluiten uiterlijk om acht uur. Voorwaarde voor het openen van niet-essentiële winkels is wel dat iedereen daar een mondkapje draagt, er anderhalve meter afstand wordt gehouden en er een maximaal één klant per vijf vierkante meter wordt toegelaten.

De afgelopen dagen lekten in Nederland al verwachte versoepelingen uit. Toen leek het er nog op dat niet-essentiële winkels alleen op afspraak open zouden mogen, maar het kabinet kiest toch voor grotere stappen uit de lockdown. De besmettingscijfers blijven in het land intussen wel stijgen.

De minister-president kondigt ook nog andere versoepelingen aan. Op het mbo, hbo en de universiteit mag weer op locatie les worden gegeven. Daarmee is nu het hele onderwijs heropend. Contactberoepen, waaronder kappers, mogen weer klanten ontvangen. Ook is sporten en cultuurbeoefening (zoals muziek of dansen) straks weer toegestaan. Wanneer dat binnen gebeurt, is een coronatoegangsbewijs nodig. Tot slot gaat het advies voor de maximale groepsgrootte en het aantal mensen dat men thuis mag ontvangen omhoog naar vier.

Horeca, evenementensector en cultuursector blijven nog even dicht

De horeca, evenementensector en cultuursector moeten voorlopig nog gesloten blijven. De dreiging van de omikron-variant is nog altijd groot, aldus de minister-president, en de besmettingscijfers lopen nog altijd op. “Niet alles kan tegelijkertijd open,” aldus de minister-president. “Dat is niet eerlijk, maar ik hoop op begrip.” De steunpakketten voor deze sectoren lopen in het eerste kwartaal door, onderstreept Rutte.

Voor 25 januari staat een nieuw weegmoment gepland. Dan kijkt het kabinet allereerst naar de mogelijke heropening van de horeca en de cultuur- en evenementensector.

CORONAVIRUS
Lockdown