• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Vivarte verliest derde CEO in vier jaar tijd

Vivarte verliest derde CEO in vier jaar tijd

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het zijn moeizame tijden voor het Franse bedrijf Vivarte, dat merken als Kookaï, Naf Naf en Chevignon onder zijn hoede heeft. Vivarte heeft CEO Stéphane Maquaire ontslagen, slechts maanden na zijn aanstelling. De voorzitter van de Raad van bestuur heeft zijn kritiek uitgesproken over het ontslag, en is uit protest opgestapt. In vier jaar tijd is het Franse bedrijf al drie keer gewisseld van CEO.

“Gevolgd door het besluit van een meerderheid van de raad om het dienstverband van Stéphane Maquaire te beëindigen, heb ik per direct ontslag genomen van mijn mandaad als onafhankelijk administrator en president van de Raad van bestuur van de Vivarte Groep, om te laten zien dat ik het niet eens ben met deze beslissing,” laat Pierre-Antione Gailly in een statement weten aan Reuters. Maquaire was pas sinds februari werkzaam als CEO van Vivarte, dat wordt geleid door investeringsfondsen Alcentra, Babson, Oaktree en GLG Partners.

In september presenteerde de ontslagen CEO een vijfjarig herstructureringsplan van 500 miljoen euro. Een van de maatregelen om het bedrijf -dat met hoge schulden kampt- weer op de rit te krijgen, was de verkoop van zo’n 100 schoenenwinkels van La Halle aux Chaussures , evenals 100 winkels van andere merken die onder Vivarte vallen. De groep had eerder aangekondigd dat een overgrote meerderheid van zijn Merkal Footwear-keten in Spanje zal gaan sluiten. Dat zou moeten leiden tot een vermindering van de schuldenlast aan het begin van 2017. In het begin stond een meerderheid van de aandeelhouders achter het plan, maar kwamen daar later op terug. Ze wilden dat er meer activa verkocht zouden worden om meer geld op te halen, lieten bronnen weten aan Reuters.

Patrick Puy wordt nieuwe CEO Vivarte

Maquaire zal volgens ingewijden vervangen worden door Patrick Puy, die meerdere bedrijven uit het slop heeft getrokken, die onder dezelfde beleggingsfondsen vielen en in moeilijkheden waren geraakt. Hij zou graag op de achtergrond willen blijven, en zou aangesteld zijn om ‘de groep uit elkaar te halen’ en gericht zijn op het helpen van eigenaren van beleggingsfondsen, om hun initiële investeringen van 500 miljoen euro te herstellen, evenals de rente.

Marc Lelandais was de eerste CEO die te maken kreeg met de problemen van Vivarte. Hij werd vervangen door Richard Simonin, onder wiens leiding het aantal winkels drastisch terugliep. De herstructurering zorgde voor onvrede bij de aandeelhouders, die liever nog meer wijzigingen zagen in de top van de groep. Tot ieders verbazing kwam in april van dit jaar Stépahne Maquaire aan boord, de voormalig president van Monoprix sinds 2010, die de leiding over nam van Simonin.

CEO Stéphane Maquaire vertrekt bij Vivarte

In augustus 2014 kregen 12 investeringsfondsen, waaronder vier van de grote aandeelhouders van Vivarte - Oaktree Alcentra, Babson en Golden Tree - het kapitaal van het bedrijf in handen door de verliezen (zo’n 2,8 miljoen euro) op te kopen van 116 crediteuren van de groep. De nieuwe eigenaren beloofden 500 miljoen euro neer te leggen en het gat in het vermogen van Vivarte te dichten, evenals de verkoop nieuw leven in te blazen.

De nieuwe CEO Puy brengt volgens een persbericht dat eerder deze week verstrekt werd een ‘aanzienlijke ervaring mee in de eerste fase van herstel van het bedrijf’. De modegroep stelde tevens dat het ‘zijn missie is om de transformatie van de groep te versnellen, en om een sterke algehele impuls te geven en snel leiding te geven aan de veranderende operaties’.

In boekjaar 2015-2016 zag Vivarte de omzet tot 2,2 miljard euro teruglopen, tegenover 2,4 miljard euro een jaar eerder. De verliezen verdubbelden echter in twee jaar tijd tot 1,5 miljard euro. In 2014 was dat nog 800 miljoen euro.

Beeld: Stéphane Maquaire, Facebook Naf Naf

VIVARTE