• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Vinted beboet met 2,3 miljoen voor overtreding Europese AVG-privacywet en gaat in beroep

Vinted beboet met 2,3 miljoen voor overtreding Europese AVG-privacywet en gaat in beroep

Door Sylvana Lijbaart

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

De Vinte-app. Credits: Vinted

Vinted overtreedt verschillende aspecten van de Europese AVG-privacywet, zo klonk het oordeel van de State Data Protection Inspectorate. Er werd een onderzoek gestart naar de online marktplaats, nadat de toezichthouder klachten kreeg uit diverse Europese landen.

De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens ontvangt regelmatig klachten over het platform, weet Nu.nl. Naast Nederland ontving de SDPI ook klachten uit Duitsland, Frankrijk, Polen en Spanje. De Litouwse toezichthouder startte daarom een onderzoek naar Vinted.

Uit dat onderzoek blijkt dat Vinted zich onvoldoende houdt aan het recht van gebruikers om vergeten te worden. Vinted-leden worden gevraagd om specifieke redenen als ze hun persoonsgegevens willen verwijderen. Vinted wijst vervolgens het verzoek af bij gebruikers die geen reden geven. Dat mag niet. Daarnaast vindt de SDPI dat het kledingplatform niet transparant genoeg is over welke persoonsgegevens het gebruikt.

Vinted doet bovendien aan ‘showbanning’, aldus SDPI. Vinted-leden kunnen hierbij worden uitgesloten van het platform, zonder daarvan op de hoogte te zijn. Dit wordt toegepast als de gedragsregels worden overtreden. Gebruikers kunnen dan nog wel artikelen te koop zetten, maar andere gebruikers kunnen het de advertentie niet zien. SDPI vindt dat deze manier van showbanning onwettig is.

Deze overtredingen kosten Vinted 2,3 miljoen euro. Vinted reageert op de uitspraak en deelt een statement met FashionUnited: “We willen onze leden geruststellen dat de zaken waarnaar de Litouwse autoriteit voor gegevensbescherming (VDAI) verwijst op geen enkele manier verband houden met de beveiliging van hun accounts of misbruik of schending van hun persoonlijke gegevens inhouden. We nemen privacy en GDPR zeer serieus en hebben veel geïnvesteerd in naleving en bescherming van onze leden, en we hebben tijdens dit hele proces samengewerkt met VDAI. We hebben echter geen wettelijke basis gevonden voor deze beslissing en zijn van mening dat het een nieuw precedent schept dat verder gaat dan de huidige formulering van de wet en de beste praktijken in de sector. We zijn het fundamenteel oneens met deze boete en zullen in beroep blijven gaan, zoals we gedurende dit hele proces hebben gedaan.”

“Wat betreft de beslissing van de VDAI met betrekking tot tijdelijke blokkeringsprocessen (zogenaamde 'shadowbanning') die we in het verleden gebruikten om ons platform en onze leden veilig te houden, willen we herhalen dat we deze processen niet langer gebruiken. We evalueren dergelijke maatregelen regelmatig en passen ze aan om ze af te stemmen op technologische vooruitgang en veranderende wettelijke normen.”

Dit artikel is na publicatie voorzien van Vinted's statement.

Privacy
Vinted