• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Vanaf eind mei verbod op nepreviews in Nederland, vergelijkbare wetgeving volgt in EU

Vanaf eind mei verbod op nepreviews in Nederland, vergelijkbare wetgeving volgt in EU

Door Nora Veerman

30 mrt. 2022

Het (laten) plaatsen van valse consumentenbeoordelingen is in Nederland vanaf 28 mei dit jaar verboden. Dat is te lezen in een nieuwsbericht op de website van de Nederlandse Rijksoverheid. Vergelijkbare regelgeving moet eind mei ook in de rest van de Europese Unie ingaan, zo is in het bericht te lezen. De regels gelden dan ook bij online winkelen over de grens.

De Nederlandse wet omvat verschillende aspecten. Reviews moeten door handelaren worden gecontroleerd op echtheid voordat ze mogen worden geplaatst. Daarnaast krijgen zij de verantwoordelijkheid om de consument te laten weten hoe de reviews worden gecontroleerd. Ook het tegen betaling laten plaatsen van nepreviews door een ander mag niet meer.

Andere regels die onder de nieuwe wet vallen zijn de plicht van verkopers om de consument te informeren of zij een gepersonaliseerd prijsaanbod krijgen, bijvoorbeeld op basis van browsegeschiedenis. Daarnaast moeten zij bij zoekresultaten duidelijk maken hoe de volgorde van de resultaten wordt vastgesteld en wanneer bepaalde zoekresultaten tegen betaling een hogere plaatsing hebben gekregen. Verkopers moeten consumenten ook laten weten wie de levering en retourzendingen organiseert, zodat klanten weten wie ze moeten contacteren wanneer er iets misgaat.