• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Unizo vraagt steunkader voor ondernemers die door energiecrisis in nood zijn

Unizo vraagt steunkader voor ondernemers die door energiecrisis in nood zijn

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Beeld ter illustratie, via Unsplash

Ondernemersorganisatie Unizo stelt dat een kwart van de ondernemers op dit moment verlieslatend is, mede vanwege de energiecrisis. Deze veronderstelling is gebaseerd op een bevraging onder ruim duizend ondernemers. Unizo wil naar aanleiding van de uitkomst van de bevraging dat er een steunkader komt voor bedrijven in moeilijkheden, zo meldt het in een persbericht.

Unizo vraagt ook aan het Overlegcomité om maatregelen te nemen die de energiefactuur verminderen voor zowel zelfstandigen als kmo's. Zo wil het dat er een plafond komt voor de gasprijzen, maar aangezien dit niet onmiddellijk kan moet er volgens de organisatie op korte termijn gerichte steun komen voor bedrijven.

"We vragen het overlegcomité om dit Europees crisiskader snel om te zetten in een ondersteunsysteem op regionaal of desnoods federaal niveau. Deze crisis wordt voor de bedrijven erger dan de coronacrisis. Deze hulp, die je kan vergelijken met het ondersteuningsmechanisme dat werd uitgewerkt tijdens de coronpandemie, betekent voor veel bedrijven dan ook het verschil tussen failliet gaan of overleven. Duitsland en Frankrijk hebben intussen al een dergelijk steunsysteem uitgewerkt. Dat betekent dat onze kmo’s momenteel nog een extra concurrentieel nadeel ondervinden," aldus gedelegeerd bestuurder van Unizo, Danny Van Assche, in het persbericht.

Morgen komt het Overlegcomité samen om de energiecrisis te bespreken. Tijdens dit overleg wordt gekeken welke maatregelen mogelijk zijn om de energiecrisis te beteugelen. Onder andere oplossingen zoals prijsplafonnering en het belasten van overwinsten energiebedrijven zijn in de politiek al genoemd.

Energie
UNIZO