• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Unizo: “verschuif einddatum steunmaatregelen verder naar toekomst”

Unizo: “verschuif einddatum steunmaatregelen verder naar toekomst”

Door Georgia Oost

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Unizo dringt heeft in de Kamercommissie Economie aangedrongen op verlenging van verschillende steunmaatregelen, zo meldt de Belgische organisatie in een persbericht. Danny van Assche, gedelegeerd bestuurder van Unizo, mocht op uitnodiging de impact van Covid-19 op zelfstandigen en kmo’s toelichten.

In de eerste plaats vraagt Unizo om een verlenging van het moratorium op faillissementen, dat eind januari afloopt. “Het zou volstrekt onrechtvaardig zijn om bedrijven bloot te stellen aan een faillissement zolang het hen wettelijk wordt verboden om de noodzakelijke omzet te genereren waarmee ze zich uit het dal zouden kunnen werken”, verdedigt van Assche.

Ook tijdelijke werkloosheid wegens overmacht en het nieuwe overbruggingsrecht, allebei met als einddatum eind maart, moeten volgens Unizo alvast tot eind juni worden verlengd, zonder tussentijdse onderbreking. “Dit moet ondernemers een stabiel en geruststellend kader geven tot ze uit de crisis komen,” aldus het persbericht.

Unizo geeft zich ook aan zorgen te maken over de ‘niet altijd vlotte toekenning van overbruggingskredieten aan kmo’s,’ aldus het persbericht. Daarnaast maakt de organisatie zich hard voor de uitbreiding van tijdelijke loonsubsidie naar meerdere bedrijven en de verlenging van Europese staatssteun. “Heel wat van onze nationale en deelstaatmaatregelen vallen immers onder dit tijdelijk kader”, verduidelijkt van Assche in het persbericht. “Zoals de overbruggingskredieten, maar bijvoorbeeld ook de Vlaamse Coronalening, waarvan we de verlenging vragen.” Ook het Vlaams Beschermingsmechanisme en de handelshuurlening moeten volgens Unizo langer blijven doorlopen, evenals verschillende Brusselse premiestelsels en -leningen.

Beeld: Aygin Kolaei

Coronavirus
UNIZO