• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Unizo: ondernemers lopen steun mis door gedeeltelijke verlenging overbruggingsrecht

Unizo: ondernemers lopen steun mis door gedeeltelijke verlenging overbruggingsrecht

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het crisisoverbruggingsrecht voor zelfstandig ondernemers is verlengd tot 31 december voor ondernemers die hun zaak verplicht gesloten moeten houden, zo verkondigde Denis Ducarme, federaal minister van Middenstand, op vrijdagavond. Winkeliers en andere ondernemers die hun activiteiten vrijwillig onderbreken, maken vanaf 1 september geen aanspraak meer op het overbruggingsrecht. De relance-uitkering, voor bedrijven die tot 3 mei of langer verplicht gesloten waren, wordt verlengd tot 31 oktober. Ondernemersvereniging Unizo is niet tevreden met de gedeeltelijke verlenging, zo schrijft deze in een persbericht.

“Zonder deze maatregel en valabel alternatief, verliezen grote groepen zelfstandigen vanaf september hun broodnoodzakelijke steun,” aldus Unizo. De organisatie doelt op verschillende groepen ondernemers, waaronder freelancers, die “niet verplicht zijn om te sluiten maar toch hun inkomsten nagenoeg volledig zien opdrogen (...) voor tal van groepen, is de vrijwillige stopzetting gedurende 7 dagen, de enige mogelijkheid om een overbruggingsrecht te bekomen.”

De Belgische overheid ‘schiet zichzelf hiermee in de voet’, aldus Unizo. “Het is vaak net deze steun die zelfstandigen in staat stelt de continuïteit van hun onderneming te waarborgen. Zonder deze steun, dreigt een nog groter dan verwacht sneeuwbaleffect aan faillissementen en staat ook het personeel mee op straat.” Een eenvoudiger en structureler systeem is nodig, vindt Unizo. “In afwachting daarvan, worden de huidige maatregelen best integraal verlengd.”

Zowel de relance-uitkering als het crisisoverbruggingsrecht bedragen 1.291,69 euro voor alleenstaanden en 1.614,10 euro voor wie andere personen ten laste heeft bij het ziekenfonds.

Coronavirus
crisisoverbruggingsrecht
UNIZO