• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Turkse eigenaar Mexx opent vier Mexx-winkels in België

Turkse eigenaar Mexx opent vier Mexx-winkels in België

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Het bleef lange tijd stil in België, nadat de Nederlandse modeketen Mexx een doorstart realiseerde met de nieuwe Turkse eigenaar Eroglu Holding. Maar nu is er ook voor de Belgische tak van Mexx goed nieuws: er gaan tenminste vier winkels weer open. Dat melden de curatoren. Toch zijn er ook twijfels over de terugkeer van het merk.

Het in Nederland gevestigde Mexx ging eind december failliet, na jarenlange tegenvallende resultaten. In de val sleurde het ook de Belgische dochterondernemingen mee, zo kregen de Mexx-filialen geen kledingstukken meer binnen en moesten de tien Belgische winkels op 10 januari hun deuren sluiten. Eind januari kwam er eindelijk een doorstart: de Turkse Eroglu Holding nam Mexx Nederland over voor 21 miljoen euro. In België zochten curatoren Paul van Sant en Valere Vereecke lange tijd naar een overnamekandidaat, maar ondanks de vorderingen in het buitenland bleef een nieuwe eigenaar voor Mexx Belgium uit, tot deze week. “Naar aanleiding van de overname van Mexx Nederland door de Eroglu Holding Group, was er ook interesse voor de overname van de Mexx-winkels en wholesale-activiteiten in België,” laten de curatoren weten.

Mexx-eigenaar zoekt naar nieuwe panden voor overige winkels

Eroglu Holding heeft inmiddels een akkoord gesloten met de verhuurders van de winkelpanden in Aalst, Brugge en Leuzen. Deze panden zijn inmiddels ook weer geopend. Voor de winkel aan de Hoogstraat in Hasselt wordt een ander pand gehuurd, dat in april zal openen. “De Eroglu Holding kon geen akkoord bereiken met de eigenaren van het pand waar Mexx zich tot voor kort in Hasselt bevond. Maar de Turkse groep heeft een ander pand in dezelfde straat gehuurd. De winkel opent daar begin april de deuren,” zegt Vereecke in de Gazet van Antwerpen. Voor de overige Mexx-winkels is nog geen overeenkomst getekend, maar: “De Eroglu Holding groep is ook in die steden een ander pand aan het zoeken om ook daar de verkoop van de Mexx-producten te kunnen continueren.” Het gaat hierbij om panden in Wijnegem, Sint-Niklaas, Brussel, Antwerpen, Gent en Maasmechelen Village.

Twijfels over de toekomst van Mexx België

Het is nog maar de vraag of de Belgische Mexx weer een succes wordt. Jorg Snoeck, specialist van Retaildetail, heeft zijn bedenkingen bij de terugkeer van de modeketen. “Mexx heeft geen vestiging meer in Antwerpen, Gent en Brussel. Dat zijn de belangrijkste winkelsteden van België,” zegt hij in de Gazet van Antwerpen.

Ook moet de strategie van Mexx aangepast worden, vindt Snoeck. Mexx ging failliet omdat het merk niet populair genoeg was. Dat onderschrijft ook de Nederlandse curator Frits Kemp in zijn faillissementsrapport. Toen Mexx Nederland in 2011 werd gekocht door the Gores Group, werden de collecties als ongeïnspireerd ervaren en ook fast fashion ketens als Zara en H&M waren toen al een grote concurrent. Mexx was het merk dat in het ongedefinieerde midden lag; tussen goedkopere aanbieders en luxemerken in. Die positie maakte het, volgens Kemp, moeilijk om een onderscheidend imago te handhaven. Ook een nieuwe ontwerpster die in 2013 werd aangesteld, heeft het imago van het merk niet kunnen redden. Curator Kemp meent dat de sterke focus op een wijziging van de collectie onvoldoende werd ondersteund door noodzakelijke herstructureringen. Tevens ontbrak het de organisatie tijdens de vele overnames en bestuurswisselingen -waar Mexx de laatste jaren mee kampte- aan een duidelijke en consistente visie. Het was geen goede basis voor continuïteit en verantwoordelijkheden werden verkeerd ingevuld, schrijft de Nederlandse in zijn faillissementsverslag. Hoewel Mexx in 2014 met een vernieuwde en frisse collectie kwam, waar de focus op Amsterdam lag, was het al te laat.

‘Mexx moet uithangbord van Eroglu Holding worden’

Snoeck zegt: “Het mikte teveel op het middensegment. Winkels voeren een harde concurrentiestrijd om dat publiek te bereiken. Mexx zal dus moeten onderscheiden.” Wat zou een goede insteek kunnen zijn? Een kledinglijn voor ouderen. “Daar ligt nog veel potentie.” De retailspecialist is wel positief over de nieuwe eigenaar; het Turkse Eroglu Holding gaat namelijk een belangrijk deel van de collecties van Mexx zelf produceren, waardoor de winstmarges veel hoger zullen uitkomen. “Bovendien moet Mexx een uithangbord van het Turkse bedrijf worden in Europa. De Turken zullen dus gemotiveerd zijn om er iets moois van te maken.”

Mexx