• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Tool voor meten mode eco impact bAwear gelanceerd in België en Nederland

Tool voor meten mode eco impact bAwear gelanceerd in België en Nederland

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Duurzaamheid en transparantie, het zijn pijlers die steeds belangrijker worden in de bedrijfsvoering van modebedrijven. Tegelijk met het groeiende bewustzijn van de consument, stijgt ook de vraag naar duurzame – en traceerbare – producten. Diverse partijen in België en Nederland sloegen daarom de handen ineen en introduceren de bAwear Score. Een online tool die bedrijven op verschillende manieren inzicht biedt in de ecologische voetafdruk van textielproducten.

De tool werd ontwikkeld door Creamoda, Modint en bAwear die werden ondersteund door het Federaal Instituut voor Duurzame ontwikkeling. De bAwear Score kan op diverse manieren in het bedrijfsproces worden ingezet, passend bij de behoefte op dat moment. Bijvoorbeeld om de de milieu-impact van een product te vergelijken met die van een ander product. Dit kan al in het begin van het ontwikkelproces onderbouwing geven voor betere keuzes, aldus een persbericht. Binnen deze tool, genaamd ‘Your Question’, worden opties ten aanzien de meest invloedrijke factoren op milieu-impact ingevoerd, om zo een vergelijking te maken van twee producten.

Bedrijven die behoefte hebben aan een meer gedetailleerde berekening van de eigen supply-chain, kunnen gebruikmaken van de optie ‘Your Scenario’. Aan de hand van brondata uit de productieketen, zorgt een rekenmodel voor het linken van materialen, processen en productie. Dat resulteert in een levenscyclusanalyse (LCA). Vanaf 2022 is er ook een derde functionaliteit die bedrijven specifiek inzicht biedt in de hotspots van hun supply chain. Na calculatie ontvangen zij een persoonlijk rapport op bijvoorbeeld CO2-voetafdruk of energieverbruik van een bepaald proces of onderdeel van de productieketen.

De ‘footprint-tool’ moet bedrijven helpen hun duurzame ambities waar te maken. “We zijn blij na bijna 3 jaar ontwikkeling om samen met onze partners Creamoda en SimaPro, de textiel- en kledingsector te ‘empoweren’ en faciliteren met praktische tools om duurzame ambities echt waar te kunnen maken,” aldus Michel Walstock, mede-oprichter van bAwear, in het persbericht.

bawear score
Creamoda