• Home
  • Nieuws
  • Business
  • TJX Companies boekt 7 procent omzetgroei in FY17

TJX Companies boekt 7 procent omzetgroei in FY17

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Amerikaans bedrijf TJX Companies, moederbedrijf van TK Maxx, zag de netto omzet in het fiscale jaar 2017 groeien met 7 procent naar 33,2 miljard dollar (31,5 miljard euro). Het netto inkomen van de groep kwam neer op 2.3 miljard dollar (2,1 miljard euro). In het vierde kwartaal behaalde het bedrijf een omzet van 9,5 miljard dollar (9 miljard euro) door een groei van 6 procent en kwam het netto inkomen uit op 678 miljoen dollar (643 miljoen euro).

Ernie Herrman, CEO en president van TJX Companies: “We zijn in het bijzonder heel tevreden met het feit dat klantenverkeer de voornaamste stuwer was van onze geconsolideerde omzet bij gelijkblijvend aantal winkels in elke grote categorie, dat ons vertelt dat onze eclectische mix van merchandise en onze waarden nog steeds resoneren bij de klanten wereldwijd. Het was ook goed om te zien dat de winstmarge voor merchandise een sterke stijging had, na een sterke stijging van vorig jaar. We zijn erg tevreden het jaar af te sluiten met resultaten van het vierde kwartaal die boven verwachting zijn. Onze geconsolideerde omzet bij hetzelfde aantal winkels is gestegen met 3 procent en winst per aandeel van 1.03 dollar heeft onze verwachtingen overtroffen. Ons vierde kwartaal en jaarresultaten geven ons het vertrouwen dat we ons klantenbestand wereldwijd aan het uitbreiden zijn en ons marktaandeel groeit over alle segmenten.”

4 procent winstgroei voor TJX Companies in FY17

Naast de stijging van de netto-omzet naar 9 miljard euro in het vierde kwartaal, nam ook de geconsolideerde omzet bij hetzelfde aantal winkels toe. Drie procent groei kon genoteerd worden, een lichte groei tegenover de groei van 6 procent vorig jaar. De winst per aandeel groeide met 4 procent tot 3.46 dollar (3.28 euro).

Over het gehele fiscale jaar werd een netto inkomen van 2,1 miljard euro en een winst per aandeel van 3.28 euro behaald. Daarnaast nam de geconsolideerde omzet bij hetzelfde aantal winkels toe met 5 procent. Dankzij een schuldvergelijking en een pensioenregeling aanklacht in het derde kwartaal werd de winst per aandeel met 0.07 dollar per aandeel verminderd. De aangepaste winst per aandeel is 3.53 (3.35 euro), een toename van 6 procent in vergelijking met vorig jaar.

TJX Companies ziet omzet dalen in Canada

In Europa en Australië nam de omzet met 2 procent toe over het gehele jaar naar 4,362 miljoen dollar (4,1 miljoen euro). Het bedrijf zag in het vierde kwartaal een toename van 2 procent in de omzet, waar vorig jaar in dezelfde periode een groei van 4 procent werd genoteerd. Afgelopen november maakte TK Maxx bekend een zesde winkel te openen in Nederland, dit keer in Amsterdam. De Amerikaanse keten is al gevestigd in Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Heerlen en Groningen. Het bedrijf zou dit aantal tot 25 willen brengen. TJX Companies beheerde aan het einde van het fiscale jaar 503 locaties van TK Maxx en 44 locaties van HomeSense in Europa.

In Canada zag de kleding en interieurartikelen gigant een daling van de omzetgroei. Het afgelopen jaar nam de omzet toe met 8 procent, tegenover een groei van 12 procent het voorgaande jaar. Ook in het vierde kwartaal is een kleinere stijging te zien van 4 procent, terwijl in die periode vorig jaar een groei van 14 procent plaatsvond.

TJ Maxx verwacht 10 tot 12 procent groei winst in FY18

Voor FY18 verwacht het bedrijf dat de winst per aandeel tussen de 3,80(3,60) en 3,89(3,69) dollar uitkomt. Om dit te realiseren zal een groei van 10 tot 12 procent moeten plaatsvinden. Ook geeft het bedrijf aan een toename van 0.11 dollar per aandeel te verwachten in 2018. Het eerste kwartaal moet volgens TJX Companies een winst per aandeel tussen de 0.76 en 0.78 dollar opleveren.

Beeld: TK Maxx Facebook

TJX Companies
TK Maxx