• Home
  • Nieuws
  • Business
  • TikTok ontvangt 345 miljoen boete voor privacy schending kinderen

TikTok ontvangt 345 miljoen boete voor privacy schending kinderen

Door Marthe Stroom

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Credits: Pexels

TikTok is voor 345 miljoen euro beboet voor het schenden van de privacy van kinderen. Dat maakte de Ierse privacywaakhond deze week bekend namens toezichthouders in de EU.

De boete gaat over een periode in 2020, waarin TikTok-accounts van kinderen in de leeftijd dertien tot zeventien jaar volgens de Ierse toezichthouder onvoldoende waren beschermd.

TikTok geeft aan het niet eens te zijn met de beslissing en overweegt vervolgstappen. Het bedrijf beargumenteert dat de kritiek gaat over functies die “zijn aangepast lang voordat het onderzoek was begonnen”.

De boete betreft verschillende overtredingen. Een daarvan is dat TikTok accounts van kinderen standaard als openbaar zichtbaar instelde. In 2021 veranderde TikTok de instelling en zette het de accounts van dertien- tot vijftien-jarigen kinderen standaard op privé. Later deze maand worden ook de nieuwe accounts van zestien- en zeventien-jarige standaard op privé ingesteld.

Een tweede overtreding gaat om de family pairing functie, die het voor ouders mogelijk maakt hun account aan dat van hun kind te koppelen om hun activiteiten in de gaten te houden. TikTok zou niet voldoende nakijken of de gekoppelde accounts wel werkelijk de ouders van de kinderen zijn. Het bedrijf geeft tot dusver geen commentaar op deze specifieke klacht.

Lees ook:
TikTok