• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Septemberverklaring: Vlaamse regering wil werken aantrekkelijker maken

Septemberverklaring: Vlaamse regering wil werken aantrekkelijker maken

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Een sollicitatiegesprek. Credits: Unsplash

De vierde maandag van september betekent traditioneel de Septemberverklaring. Vlaams minister-president Jan Jambon presenteerde de begroting van de regering. Een van de grote pijlers is onder andere het aantrekkelijker maken van werk, zo blijkt uit de presentatie.

Zo wordt de jobbonus verhoogd, plannen die afgelopen weekend al uitlekten. De bonus gaat van 600 euro naar 700 euro. Ook wordt de groep mensen die recht heeft op de bonus uitgebreid met 1 miljoen mensen. De bonus is bedoeld voor werkenden met lage inkomens. "Het verschil tussen het krijgen van een uitkering enerzijds en een wedde anderzijds moet aantrekkelijk genoeg zijn, anders blijven mensen in werkloosheid hangen,” zo klonk het bij Jambon. "We doen alles om zoveel mogelijk mensen te activeren en aan het werk te krijgen, en te belonen wie effectief werkt".

Om diverse maatregelen en investeringen te financiëren, wordt er ook gekort op andere gedeelten in de begroting. Zo wordt er geld weggehaald bij de doelgroepenkorting. Met deze korting worden bedrijven juist aangemoedigd oudere werknemers aan te nemen. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt heeft die subsidie op dit moment nog maar weinig effect, aldus Jambon. Daarom wordt het geld nu richting de jobbonus en de kinderopvang gestuurd.

Traditiegetrouw komt er na de Septemberverklaring een debat. Dit zal aankomende woensdag plaatsvinden.

Septemberverklaring
Workinfashion