• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Retailers in opspraak over Syrische kinderarbeid

Retailers in opspraak over Syrische kinderarbeid

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

De modebranche is opnieuw in opspraak geraakt nadat de BBC een undercoverrapportage maakte waaruit blijkt dat Syrische (kind)vluchtelingen illegaal werken in Turkse fabrieken waar kleding wordt gemaakt van merken zoals Zara, Marks & Spencer, Asos, C&A en Esprit.

Volgens het programma Panorama werken jonge kindvluchtelingen voor Marks & Spencer en Asos, terwijl volwassen vluchtelingen illegaal spijkerbroeken maken voor Zara en Mango.

Inmiddels hebben veel merken al gereageerd op de aantijgingen van het programma. Marks & Spencer noemde de bevindingen ‘heel ernstig’ en ‘onaanvaardbaar’ en Asos zei dat het de desbetreffende vluchtelingen zou steunen.

Zara reageerde ook op het programma. “Het is belangrijk op te merken dat de BBC niet beweerd heeft kinderarbeid te hebben gevonden bij Zara. Inditex heeft een nultolerantie voor kinderarbeid,” zei het Spaanse bedrijf, dat toegaf dat het bij een eerdere controle van Goreteks, een wasserij gelinkt aan Zara en genoemd door de BBC, gezondheids- en veiligheidstekortkomingen had aangetroffen, maar geen illegale Syrische vluchtelingen had waargenomen.

De Spaanse modegroep zei voorts dat het in Turkije uitgebreide audits uitvoert in de fabrieken waar het mee samenwerkt en in dat land samenwerkt met de non-profit organisatie Refugee Support Centre om de werkstatus van vluchtelingen te legaliseren. Inditex houdt zich sinds 2013 bezig met de rechten van Syrische vluchtelingen in Turkije, aldus het bedrijf.

Volgens Danielle McMullan van het Business & Human Rights Resource Centre doen bedrijven echter niet genoeg en moeten ze verder gaan dan alleen de controle van de toplaag van de productieketen.

Volgens de organisatie rechtvaardigen veel merken hun gebrek aan initiatief door de aanwezigheid van vluchtelingen in de productieketen te ontkennen. In een onderzoek uitgevoerd door vakbonden en voorvechters van mensenrechten, maakten slechts negen merken melding van de aanwezigheid van ongeregistreerde Syrische vluchtelingen in de fabrieken. Het betreft de merken Asos, C&A, H&M, LC Waikiki, Primark, New Look, Next en Otto Group, meldt Reuters.

illegale arbeid
Marks & Spencer
Zara