Primark ziet omzet met 7 procent stijgen door winkelopeningen

Primark heeft een goed halfjaar achter de rug. In de eerste helft van het financiële boekjaar, eindigend op 27 februari 2016, zag de fast fashion keten zijn omzet met 7 procent stijgen (5 procent met wisselkoerscorrecties). De stijging is vooral toe te schrijven aan een toename van aantal vierkante meters, zo maakte moederconcern British Foods bekend.

Primark begon het financiële boekjaar goed, maar zag haar resultaten rondom Kerst sterk teruglopen. Dit zou vooral veroorzaakt zijn door het warme weer in Noord-Europa. In winkels die langer dan een jaar open zijn, daalde de omzet dan ook met 1 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De operationele winst viel 1 procent lager uit dan vorig jaar (3 procent met wisselkoerscorrecties). Primark had in H1 last van de devaluatie van de munt, waardoor de operationele winstmarge van 11,7 procent 0,9 procent lager uitviel dan vorig jaar.

Op 27 februari 2016 was Primark actief met 299 winkels. In het eerste halfjaar opende het zes nieuwe vestigingen, waaronder een flagshipstore op Gran Via in het centrum van Madrid en een tweede Amerikaanse vestiging in winkelcentrum King of Prussia in Pennsylvania. Voor de tweede helft van het boekjaar wil Primark sneller uitbreiden. Zo opende het sinds 27 februari al zeven nieuwe vestigingen, waaronder een winkel in Cagnes-sur-Mer en Toulon in Frankrijk. De resterende winkelopeningen voor H2 staan gepland voor de laatste maanden van het boekjaar. In de Verenigde Staten, waar het sinds eind augustus actief is, wil Primark dit kalenderjaar nog zes vestigingen openen. Tegen die tijd telt de modeketen in de VS negen vestigingen. Daarnaast zet het in op uitbreiding in Italië. Op 14 april opende Primark de deuren van een vestiging in Arese. In het najaar van 2016 volgt een vestiging in Brescia en voor 2017 staat er een winkelopening in Florence op de planning.

Primark is ook van plan te investeren in zijn logistieke netwerk. Zo werd er al geïnvesteerd in magazijnen in Duitsland in Spanje. Daarnaast staan er twee nieuwe distributiecentra in het Britse Islip en het Nederlandse Roosendaal op de planning. Vanuit Roosendaal moet geleverd worden aan winkels in Nederland en België. Ook winkels in het noorden van Frankrijk kunnen vanuit het distributiecentrum in Roosendaal worden geleverd.

Peter Smith nam op 13 april 2016 na negen jaar dienst afscheid als voorzitter van de auditcommissie van Primark. Een dag later werd Richard Reid aangesteld als directeur en opvolger van Smith als voorzitter van de auditcommissie. Hij was voorheen partner bij KPMG.

Over de vooruitzichten zei Charles Sinclair, voorzitter van Primark: “De onderliggende handelsvooruitzichten voor het volledige jaar blijven ongewijzigd. De wisselkoersen die van toepassing zijn op de inkooporders van Primark zijn voor de tweede helft reeds vastgesteld. We verwachten niet dat dat een grote invloed zal hebben op de marge van de rest van het boekjaar.”

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN