Primark stelt doel voor 100 procent duurzame katoen - traint 160.000 boeren

Fast fashion retailer Primark kondigt een vervijfvoudiging van het Sustainable Cotton Programme aan. Met het programma traint het katoen boeren om milieu-vriendelijke methoden te gebruiken om katoen te groeien. Met de vervijfvoudiging van het initiatief wil Primark het doel van 100 procent duurzaam katoen in alle productcategorieën van de keten bereiken.

Primark kondigt aan dat 160.000 onafhankelijke boeren getraind gaan worden om betere productiemanieren te gebruiken. Deze boeren komen uit belangrijke katoen productielanden zoals India Pakistan en China. Het aantal getrainde ondernemers moet in 2022 bereikt zijn.

De expansie van het programma naar China is een belangrijke mijlpaal in de toewijding van de retailer om de impact op het milieu te verminderen. De training zorgt er namelijk voor dat boeren weten wat de juiste techniek is voor het land dat ze bewerken; van de selectie van de zaden, tot het inzaaien, het management van de grond, water en pesticide tot het verzamelen van de katoen, het bekijken van de kwaliteit en het opslaan van de grondstof. Dit alles om te zorgen dat Primark duurzaam gesourced katoen kan bieden tegen een lagere prijs aan de consument.

Katherine Stewart, Primark’s ethical trade and environment sustainability director, vertelt in een telefonisch interview met FashionUnited UK: “Primark’s ambitie is om 100 procent duurzaam katoen te gebruiken en we gaan zo snel als mogelijk om conventioneel katoen om te ruilen met duurzaam katoen. Het groeit elke dag verder. Des te sneller we duurzaam katoen kunnen krijgen, hoe sneller het in nieuwe producten verwerkt kan worden. Door het programma uit te breiden naar nog een groot katoen productieland, kunnen we klanten nog meer producten aanbieden die gemaakt zijn van duurzaam katoen zonder premium prijzen te vragen, maar juist tegen Primark-prijzen waar onze klanten van houden.”

Het programma is geïntroduceerd in 2013 door Primark. Katoen werd gekozen als focuspunt voor verduurzaming omdat het een grondstof is die het meest wordt gebruikt in de collecties. In de dames pyjama’s en dames jeans wordt al duurzaam katoen gebruikt. Zo’n pyjama begint bij een prijs van 6 pond en een jean bij 15 pond. Stewart voegt toe dat het materiaal binnenkort wordt gebruikt in mannen jeans en T-shirts. “Er is een groeiende vraag vanuit onze klanten. Ze willen duurzaam katoen maar zonder de hoge prijs. Al onze items die gebruik maken van duurzaam katoen hebben hetzelfde prijspunt als andere producten met normaal katoen. Natuurlijk kost het trainen van de boeren geld, maar dat financieren wij.”

Primark werkt voor het Sustainable Cotton Programme samen met CottonConnect en Heping Cotton Farmers’ Cooperative. In Pakistan, waar het programma vorig jaar al werd geïntroduceerd, zagen de boeren die het eerste jaar van de training hebben voltooid, de opbrengsten al met 11,2 procent stijgen en de kosten met 12,9 procent afnemen. De winst nam hierdoor gemiddeld met 26,8 procent toe. Veel van de boeren gebruiken de winststijging om betere werktuigen te kopen voor hun boerderijen, hun kinderen op te leiden en hun woning te verbeteren.

Boeren in India, die het programma tussen 2013 en 2016 hebben volbracht, zagen de gemiddelde winst toenemen met 200 procent en de opbrengsten met 10 procent. Daarnaast werden de kosten verlaagd met 15,8 procent. Dit kwam mede door het verminderen van pesticiden en andere chemicaliën. Een team van meer dan 110 duurzaamheid specialisten ziet er op toe dat de boeren gebruik maken van duurzame productiemethoden en dit wordt dan ook strikt gecontroleerd.

Beeld: Primark

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN