• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Overlegcomité: besmettingen stijgen snel, maar voorlopig geen nieuwe maatregelen

Overlegcomité: besmettingen stijgen snel, maar voorlopig geen nieuwe maatregelen

Door Nora Veerman

6 jan. 2022

De coronabesmettingen in België lopen snel op. Toch heeft het Overlegcomité besloten voorlopig geen extra maatregelen in te voeren. Dat blijkt uit een persconferentie waaraan premier Alexander De Croo en viroloog Steven van Gucht deelnamen.

Het wekelijks gemiddelde van besmettingen is met 82 procent gestegen naar bijna 12.000 per dag, zo stelt Van Gucht. De laatste dagen toonden records, met 27.000 besmettingen op maandag en ruim 28.000 op dinsdag, ‘waarschijnlijk door de feesten en door de omikronvariant, die ruimschoots dominant is,” aldus Van Gucht. Halverwege januari verwacht Van Gucht een piek: het aantal infecties kan dan oplopen tot 125.000 per dag.

Versoepeld wordt er niet, maar ook komen er geen maatregelen bij. “We kiezen voor een pad van voorzichtigheid en stabiliteit,” aldus De Croo. Hij benadrukt het belang van basismaatregelen, zoals het dragen van een mondmasker. De beste verdediging blijft daarnaast het boostervaccin,” zo stelt de premier. Met een boosterprik is men volgens het Overlegcomité zestig tot zeventig procent beter beschermd tegen het coronavirus.

Daarnaast verwijst de premier naar de coronabarometer. “Dit stappenplan wordt een belangrijk beheersinstrument voor de komende maanden. Voor moment dat het beter gaat, maar ook voor de momenten dat het weer slechter zou gaan. Het is belangrijk dat we perspectief hebben.”