• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Ondernemersorganisatie Unizo: “Activering 60-plussers moet speerpunt zijn in arbeidsmarktbeleid’’

Ondernemersorganisatie Unizo: “Activering 60-plussers moet speerpunt zijn in arbeidsmarktbeleid’’

Door Emilie van Kinschot

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Een medewerker helpt een klant. Beeld ter illustratie via Pexels.

In het arbeidsmarktbeleid van de overheid moet een van de speerpunten zijn dat 60-plussers voldoende motivatie krijgen om aan het werk te gaan, schrijft ondernemersorganisatie Unizo in een persbericht op haar website. Bij die doelgroep valt veel winst te behalen, volgens Unizo.

Vooral het SWT-systeem moet aangepakt worden. Met SWT (Stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, red.) kan wie op late leeftijd ontslagen wordt, genieten van een extra bedrijfstoeslag bovenop de werkloosheidsuitkering. De bedoeling is wel, dat wie in dit stelsel zit de juiste begeleiding krijgt naar nieuw werk. Alleen van het vinden van nieuw werk, is nu bijna nooit sprake, zegt Unizo.

Van de ruim 6.000 mensen die in het SWT-systeem zitten, is na een jaar maar 0,6 procent weer aan het werk. Zo blijkt uit cijfers die onderzoekers van de UGent opvroegen bij de VDAB. Unizo stelt daarom voor om het stelsel verder in te krimpen.

Ook benadrukt de ondernemersorganisatie dat het probleem veel groter is dan alleen SWT: de werkzaamheidsgraad bij 60-plussers is dramatisch laag. Van alle 60-plussers in Vlaanderen is maar vier op de tien aan het werk.

De aanpassing van het SWT-systeem is niet de enige manier om meer 60-plussers aan het werk te krijgen, vindt Unizo. Een hogere opleidingssteun om competenties te verbeteren, de re-integratie van langdurig zieken, een hervorming van het pensioenstelsel of jobmobiliteit kan ook de oplossing zijn.

Personeel
Workinfashion