• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Omzet Stella McCartney stijgt naar 32,5 miljoen pond in boekjaar 2021, verlies bijna even hoog

Omzet Stella McCartney stijgt naar 32,5 miljoen pond in boekjaar 2021, verlies bijna even hoog

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Stella McCartney SS23. Beeld: Catwalkpictures

In boekjaar 2021 steeg de omzet van het Britse modelabel Stella McCartney met veertien procent naar bijna 32,5 miljoen pond (omgerekend circa 36,8 miljoen euro). Dat blijkt uit de jaarcijfers van het bedrijf, die begin deze maand werden gedeponeerd bij Companies House, de Britse tegenhanger van de Kamer van Koophandel. Tegelijkertijd boekte het bedrijf een verlies voor belastingen van 32,7 miljoen pond (bijna 37 miljoen euro).

Het verlies lag 4,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Toen had het bedrijf ook al een zwaar jaar: het kreeg een knauw van de coronapandemie, die de omzet met ruim 25 procent deed dalen en de kosten opdreef. Stella McCartney begon in juli 2020 met een herstructurering, maar die kon niet voorkomen dat het verlies in 2021 verder toenam.

Evengoed zien zowel directie als de onafhankelijke auditor van het jaarverslag geen reden tot acute zorgen over het bedrijf. “De directeurs vertrouwen erop dat het bedrijf voldoende middelen heeft om aan haar verplichtingen te voldoen,” zo schrijft de directie, in elk geval voor de komende twaalf maanden. Dat is wel op voorwaarde dat aandeelhouders in die periode steun zullen verlenen aan het bedrijf; aandeelhouders zouden volgens de directie al hebben aangegeven dat te willen doen.

Ook de auditor zegt ‘geen materiële onzekerheden’ te zijn tegengekomen bij het nalopen van het jaarverslag.

Bij Stella McCartney tellen bovendien nog andere cijfers. Sinds 2016 publiceert het bedrijf jaarlijks ook een winst- en verliesrekening die betrekking heeft op de milieu-impact van het bedrijf. Hoofdontwerper Stella McCartney is een voorloper op duurzaamheidsgebied, en ook de afgelopen twee jaar werden daar weer verschillende stappen in genomen. Zo werden onder meer een luxetas van paddenstoelenleer en kleding met vernieuwende plantaardige materialen, zoals maïs en zeewier, aan het publiek gepresenteerd.

Stella McCartney