• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Omzet Arcadia Group daalt bij gelijk aantal winkels in 2015

Omzet Arcadia Group daalt bij gelijk aantal winkels in 2015

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Arcadia Group, het moederbedrijf van Topshop en Topman, zag in fiscaal jaar 2015 het bedrijfsresultaat uitkomen op 251,6 miljoen pond (357 miljoen euro), tegen 238,4 miljoen pond (339 miljoen euro) vorig jaar. Het bedrijf boekte een omzet van 2,0693 miljard pond (2,94 miljard euro). Vorig jaar was de omzet nog 2,0329 miljard pond (2,89 miljard euro).

Philip Green, voorzitter van de Arcadia Group, laat in een reactie weten: “We zijn blij dat we wederom een sterke kasstroom van 328 miljoen (euro) generen, tegen de achtergrond van een snel veranderende retailindustrie. In het afgelopen jaar hebben we de handel van al onze merken in het Verenigd Koninkrijk met succes voortgezet, daarnaast hebben we onze internationale activiteiten uitgebreid. In de Verenigde Staten openden we 5 nieuwe Topshop/Topman-winkels, waardoor het aantal nu uitkomt op 9 winkels – inclusief de nieuwe flagshipstore van 3.700 vierkante meter op 5th Avenue in New York… We openden tevens een 1.170 vierkante meter tellend flagshipstore in Amsterdam.”

Omzet bij gelijkblijvend aantal winkels daalt, focus op digitaal

De onderliggende omzet bij een gelijkblijvend aantal winkels in de Britse detailhandel daalde dit jaar met 0,9 procent, en de totale omzet bij een gelijkblijvend aantal winkels daalde met 0,7 procent. De wereldwijde digitale omzet steeg echter met 23,9 procent.

“We hebben onze succesvolle samenwerking met Nordstrom verder ontwikkeld. De consumentenomzet nam sterk toe met 50 procent dit jaar. Nu zijn er 94 Topshop-concessies en 85 Topman-concessies naast Nordstrom.com,” lichtte Green toe, toevoegend: “Onze digitale wholesale heeft zich snel uitgebreid, en onze merken zijn nu op meerdere buitenlandse partner websites verkrijgbaar, Onze relatie met Zalando groeit sterk, bij alle merken.”

Retail Arcadia Group breidt wereldwijd uit

Dit jaar opende het bedrijf 34 nieuwe franchisevestigingen van Topshop/Topman en tevens werden er 45 vestigingen van andere merken van de groep geopend. De meest opmerkelijke openingen van 2015 waren de eerste flagshipstore van Topshop/Topman in Auckland (Nieuw-Zeeland) en winkels in Perth, Sydney en Vancouver, multibrand store openingen in Yas Mall (VAE) en Caïro Festival City (Egypte). In het komend jaar lanceert het bedrijf eindelijk de langverwachte athletische streetwear-lijn in samenwerking met Beyonce; een 50/50 joint venture tussen Parkwood Topshop Athletic en Arcadia.

Arcadia Group boekt winst, maar omzet daal bij gelijkblijvend aantal winkels

In het Verenigd Koninkrijk test het bedrijf momenteel een nieuw format, waarbij merken als Dorothy Perkins, Burton en Evans samenwerken met Tesco. Er zullen 14 outlet-punten worden geopend in 5 Tesco-winkels. “We blijven onze vastgoedportefeuille evalueren, gezien het aantal huurcontracten dat afloopt. In het afgelopen jaar hebben we 86 huurcontracten laten verlopen en ons huidige aantal Britse winkels staat op 2.358 vestigingen. In maart verkochten we onze BHS-business aan Retail Acquisitions Limited, zodat we ons konden concentreren op de groei van onze veelvoudige merkoperatie in het Verenigd Koninkrijk en wereldwijd, zowel voor detailhandel, digital en onze franchise kanalen. In de eerste 10 weken van dit jaar was er 2,3 procent meer omzet (inclusief BTW), bij een gelijkblijvend aantal winkels,” aldus Green.

Beeld: Topshop/Topman winkel geopend op de 5th Avenue, New York, Topshop Unique AW2015-collectie


Arcadia Group
Topman
TOPSHOP