NSZ, het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, vraagt de overheid om een gedoogbeleid te voeren van drie maanden. Bij de afrondingsregels behoort namelijk ook een verandering in het kassasysteem, waarvan handelaars niet genoeg op de hoogte zijn gebracht, aldus de organisatie.

Vanaf 1 december moeten handelaren het totaalbedrag afronden wanneer een klant cash betaalt. Het kassasysteem moet hier ook op worden aangepast zodat op de bon het afgeronde en niet-afgeronde bedrag vermeld staat. Boetes liggen tussen de 208 en 80.000 euro voor het niet voldoen aan de wetgeving. “Jammer dat de overheid dit niet heeft gecommuniceerd. Om al die redenen hebben maar liefst zes op de tien kleine handelaars geen aangepast kassasysteem tegen 1 december en zijn dus niet volledig in orde met de wetgeving. NSZ vraagt daarom expliciet een gedoogbeleid van minstens drie maanden.”

Bij cashbetalingen moet worden afgerond, bij pinbetalingen is dit niet verplicht. Bij het betalen met maaltijdcheques is het zelfs verboden om af te ronden. NSZ heeft eerder al voorgesteld om de verplichte afronding door te trekken voor alle betaalwijzen die geagendeerd zijn bij de Commissie Economie.

 

Related Products

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN