• Home
  • Nieuws
  • Business
  • NSZ presenteert compensatieregelingen voor ondernemers getroffen door coronacrisis

NSZ presenteert compensatieregelingen voor ondernemers getroffen door coronacrisis

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Om de verspreiding van COVID-19 in België te beperken, blijven sinds vrijdag alle niet-essentiële winkels in het weekend gedwongen gesloten, tot ten minste 3 april. Een dergelijke maatregel kan substantiële consequenties hebben voor kleine en middelgrote ondernemers en zelfstandigen. Deze groep ondernemers kan volgens NSZ aanspraak maken op een aantal compensatieregelingen, zo meldt de Belgische ondernemersorganisatie in een persbericht. De NSZ dringt bij de overheid momenteel aan op verdere maatregelen om deze groep ondernemers te compenseren.

Zo voorziet de NSZ in een premie om inkomensverlies voor winkels en horecazaken als gevolg van de coronamaatregelen te compenseren. “De ondernemers die getroffen zijn door een volledige sluiting bekomen een eenmalige premie van 4.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten een vergoeding van 160 euro per dag. Voor ondernemingen die in het weekend moeten sluiten is er een eenmalige premie van 2.000 euro en als ze na 21 dagen hun zaak nog moeten sluiten, krijgen ze een vergoeding van 160 euro per dag”, zo stelt NSZ. De premie is vanaf vandaag aan te vragen via VLAIO, het Vlaamse agentschap voor innoveren en ondernemen.

Compensatiemaatregelen voor ondernemers getroffen door effecten coronavirus

Bovendien wordt er 100 miljoen euro uitgetrokken voor crisiswaarborgen waarmee ondernemingen en zelfstandigen in de crisisperiode voor bestaande en nieuwe schulden een overbruggingskrediet kunnen laten waarborgen door de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen. Deze maatregel, zo meldt de NSZ, komt bovenop bestaande waarborgen voor investeringskredieten en werkkapitaal.

VLAIO toont zich daarnaast flexibel als het gaat om de voorwaarden voor steunmaatregelen en subsidies voor zelfstandigen en ondernemers. Ondernemingen die als gevolg van de coronacrisis moeite hebben specifieke termijnen na te komen die vereist zijn voor subsidies van het VLAIO, kunnen met het agentschap in gesprek gaan over eventuele verlenging van deze termijnen.

NSZ is momenteel nog in overleg met banken over de gevolgen van de crisis op liquiditeit en de terugbetalingscapaciteit van ondernemingen. De Belgische overheid werkt aan een voorstel voor een schaderegeling voor getroffen ondernemers, met name zij die werken met bederfbare producten of seizoenswaren. Voor een dergelijke maatregel is ook toestemming van de Europese Commissie nodig.

“De maatregelen die vandaag door de Vlaamse regering aangekondigd zijn zoals de hinderpremie zijn een eerste stap in de goede richting”, aldus Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ, in het persbericht. “Maar er zal veel meer nodig zijn, willen we vermijden dat hele sectoren hieraan ten onder ondergaan. NSZ dringt er nu verder op aan dat de sociale bijdragen en belastingen gedurende die cruciale periode niet verschuldigd zouden zijn. Bovendien moet ook het overbruggingsrecht verder uitgebreid worden zodat ondernemers een vervangingsinkomen hebben. Ook de ziektedagen van het personeel zouden gedurende die periode niet ten laste van de werkgevers mogen vallen. Tenslotte moeten ook maatregelen worden voorzien voor de kosten, de voorraden, toeleveranciers in de handel, horeca, rust- en ziekenhuizen.” Die maatregelen hebben haast, benadrukt Mattheeuws. “De horeca en de detailhandel zijn sectoren zonder veel reserves die nu op hun tandvlees zitten.”

Meer lezen over de berichten gelinkt aan het coronavirus in de modeindustrie? Hier vindt u alle artikelen. Voor het internationale nieuws op de speciaal ingerichte pagina op FashionUnited.com klikt u hier.

Beeld: FashionUnited

Coronavirus
NSZ
VLAIO