• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Mondkapjes komen terug vanaf zaterdag 20 november

Mondkapjes komen terug vanaf zaterdag 20 november

Door Nora Veerman

bezig met laden...

Scroll down to read more

Business

Beeld: Pexels

Vanaf zaterdag 20 november moeten in openbare binnenruimtes weer mondkapjes worden gedragen. Dat is de conclusie van federale en regionale ministers na een overlegcomité over de coronaregels, zo is te lezen in verschillende Belgische media, waaronder De Tijd.

De verplichting om een mondkapje te dragen geldt voor iedereen vanaf tien jaar in openbare binnenruimtes, zoals het openbaar vervoer, winkels en musea. Het mondkapje moet ook gedragen worden deze locaties wanneer men in het bezit is van een geldige coronapas.

Voor onderwijs geldt een uitzondering: hierover kunnen de deelstaten zelf een keuze maken. In Vlaanderen worden mondkapjes verplicht vanaf het vijfde leerjaar in het basisonderwijs en in het hele secundair onderwijs. Als het goed mogelijk is om afstand te houden en er voldoende ventilatie is, mogen de mondkapjes op school weer af. Ook mag het mondkapje af als je in een restaurant aan tafel zit. Daarnaast bieden ministers discotheken de optie om bezoekers bij de deur een sneltest aan te bieden. Wie een negatieve test kan laten zien, hoeft binnen geen mondkapje te dragen.

Er worden geen beperkingen opgelegd wat betreft het aantal mensen dat aanwezig mag zijn bij publieke of privé-evenementen. Wel moet er bij bijeenkomsten met meer dan vijftig gasten binnen, of meer dan honderd gasten buiten, om een geldige coronapas worden gevraagd. Ook zijn mondmaskers in deze gevallen verplicht.

Tot slot wordt het verplicht om in de komende drie weken ten minste vier dagen per week vanuit huis te werken. Vanaf 13 december zijn dat nog drie dagen per week.

Coronavirus
Mondkapjes