• Home
  • Nieuws
  • Business
  • Mode Unie wil BTW-verlaging voor modesector in laatste twee kwartalen 2020
Mode Unie wil BTW-verlaging voor modesector in laatste twee kwartalen 2020

Business

Mode Unie wil BTW-verlaging voor modesector in laatste twee kwartalen 2020

Door Caitlyn Terra

25 jun. 2020

Dat de modesector hard getroffen is door de coronacrisis, dat is algemeen bekend. Om de sector wat ademruimte te geven, vraagt brancheorganisatie Mode Unie nu voor een BTW-verlaging voor de branche in de laatste twee kwartalen van dit jaar. Mode Unie hoopt met de maatregel een verdere storm aan faillissementen te voorkomen, zo meldt het in een persbericht.

Mode Unie ziet graag een BTW-verlaging van 21 procent naar 6 procent. Dit gaat op voor grote retailers, Belgische merkenfabrikanten maar ook zelfstandige moderetailers. Mode Unie meldt dat bij veel modebedrijven het marge lager ligt en problemen met kredieten en kredietverzekeringen ontstaan. “De misgelopen verkoopmomenten in combinatie met de kortingen zullen er voor zorgen dat de marge binnen de modedetailhandel sowieso een stuk lager zal liggen dan vorige jaren. De grote stockoverschot die er bij afsluit van het seizoen nog zal zijn, dient afgeboekt te worden en heeft een enorme impact op de marge. Gevolg; een heel slecht resultaat.”

Door de verplichte sluiting van de winkels van 18 maart tot 11 mei heeft ervoor gezorgd dat de modedetailhandel belangrijke moment in de lente heeft gemist, zo meldt Mode Unie. Denk aan het normaal gesproken drukke Paasverlof, het ontbreken van communies en het uitblijven van lenteverkoop vanaf eind april.

Door de slechte resultaten zullen banken minder snel kredieten toestaan of moeten moderetailers tegen een duurder tarief lenen. “Leveranciers zullen retailers niet meer kunnen verzekeren via kredietverzekering, dus het risico op moderetailers verhoogt enorm. Dit zal er (zeker bij de grote merken) voor zorgen dat modewinkels op voorhand dienen te betalen ofwel commercieel een stuk zullen moeten inboeten, aangezien het merk risico dient te dragen,” aldus Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie in het persbericht. “Mode Unie krijt elke dag opnieuw signalen van retailers, merken en Belgische ketens dat ze de winkels zullen sluiten, dat nog meer faillissementen dreigen en dat er bescherming tegen schuldeisers aangevraagd wordt. Extra maatregelen voor de modesector zijn broodnodig of het wordt een bloedbad aan faillissementen en ontslagen.”