Macintosh weg uit Groot-Brittannië

"Op belangrijke terreinen is wel de weg naar boven ingeslagen, maar Macintosh is er nog lang niet," zegt CEO Kurt Staelens in een persbericht. Om sneller gezond te worden, heeft het moederbedrijf van schoenenformules als Invito en Macintosh besloten alleen nog op de Benelux te focussen. Voor de winkels in Groot-Brittannië wordt dit jaar een koper gezocht.

Hoewel het concern het goed doet op internet - de Macintosh Retail Group zag de online omzet in 2014 met 42,6 procent stijgen - zit het bedrijf onder de streep nog diep in het rood. Het bedrijfsresultaat, geschoond voor incidentele baten en lasten, daalde het afgelopen boekjaar met 1,7 miljoen euro tot -15,4 miljoen euro. Het nettoresultaat kwam uit op -101,6 miljoen euro. In 2013 was het nettoresultaat nog -12,1 miljoen euro.

Macintosh weg uit Groot-Brittannië

Macintosh groeit online

Als gevolg van de cross channel strategie sloot Macintosh het afgelopen jaar 75 winkels, waaronder twaalf winkels in Groot-Brittannië. In totaal zijn er nu nog 880 winkels van Brantano, Dolcis, Invito, Jones Bootmaker, Manfield, Pro 0031, Scapino en Steve Madden.

In een persbericht over de jaarresultaten over 2014, laat Macintosh weten dat consumenten positief reageren op de cross channel aanpak van het retailconcern. In de eerste drie kwartalen steeg de omzet uit de verkoop van schoenen met 7,6 procent. Ook het marktaandeel in schoenen steeg, vooral in Nederland, met 1,6 procent. Vanaf september had het bedrijf echter last van te warm najaarsweer. De verkoop van herfst- en wintermode bleef daarom achter bij de verwachtingen, waardoor de omzet uit schoenen in het vierde kwartaal minder hard steeg: met 2 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Bescheiden omzetgroei voor Macintosch Retail Group in 2014

In totaal was de omzet uit schoenen 678,7 miljoen euro vorig jaar. In 2013 was dat nog 640,3 miljoen euro. De omzet uit het segment Living - de winkels van interieurformule Kwantum in Nederland en België, waar Macintosh ook vanaf wil - kwam het afgelopen jaar uit op 191,9 miljoen euro.

Macintosh weg uit Groot-Brittannië

De verwachtingen voor het komende jaar zijn niet hooggespannen. Hoewel een aantal economische indicatoren een opwaartse beweging laat zien, lijken de marktomstandigheden in de schoenenretail in 2015 nog niet echt te verbeteren. Het jaar zal voor het Nederlandse bedrijf vooral in het teken staan van het afscheid van winkels in Groot-Brittannië.

Foto’s: Brantano Groot-Brittannië

 

Meer nieuws

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN